Bloc de receptes i cuina

Foie micuit al PX amb figues confitades

SHARE
, / 8843 6
Foie micuit al PX amb figues confitades

Un ingredient gourmet per excel·lència és el fetge gras d’ànec, el foie. D’aquells que fan festa, present en ocasions especials, una delícia pel paladar. L’ingredient del rebost gourmet d’aquest mes és el fetge gras cru d’ànec. I a partir d’aquesta matèria primera excepcional cadascuna de nosaltres hem elaborat, com cada mes, 3 receptes diferents. La qualitat és primordial i per aquest motiu vem proposar als amics d’Ànec dels Pirineus de elaborar les receptes d’aquest rebost gourmet amb el seu producte i ens els van proporcionar encantats! Moltes gràcies!

Ànec dels Pirineus S.L. fundada el 1989, és una empresa familiar ubicada al municipi de Bescanó (Girona), que compta amb un espai excepcional per a la cria d’ànecs, amb un entorn similar als hàbitats naturals on es troben en estat salvatge; dedicant-se a la producció artesanal i tradicional del fetge gras d’ànec o foie gras i a l’elaboració, especejament i envasat disposen d’una àmplia gamma de productes d’ànec de qualitat elevada.

Foie

El foie gras, o fetge gras, és el producte gastronòmic provinent de l’ànec i la oca. Es  produeix a partir de l’engreix massiu dels animals, la qual cosa suposa l’engreix del seu fetge, òrgan que utilitzen de forma natural com a magatzem de greix (com a aus migratòries). El resultat és un producte organolèpticament molt complex, de textura suau i untuosa.

Un producte de tanta qualitat bé es mereixia uns bons companys de viatge, per aquest motiu nosaltres n’hem fet una terrina de foie micuit, amb figues confitades de Can Bech i PX de Maset.

Foie2

Formats

El podem trobar al mercat en diferents formats (segons cocció):

Cru: No ha rebut cap tractament ni manipulació. És ben natural (4 o 5 dies de consum a la nevera) o al buit (1 setmana). Per a fer a la planxa o elaborar les nostres conserves. En molts casos s’ha de preparar.

Fresc: Es cou fins a 65 o 70 ºC al centre del producte i dura fins a 21 dies a la nevera.

Mi-Cuit: Cuit fins a 70 a 85 ºC i té una caducitat de 3 setmanes a 6 mesos en funció de la temperatura de cocció i la forma de conservació.

Conserva: Esterilitzats en llaunes o pots de vidre a 105 o 115 ºC. Duren molt més temps (fins a 4 anys!) i fins i tot hi ha qui els deixa madurar per a que evolucioni l’aroma i la textura.

Recepta

micuit-2

INGREDIENTS

  • 400g de fetge d’ànec fresc
  • 25 cc de Pedro Ximénez (PX)
  • Figues confitades
  • Sal, pebre i un polsim de sucre llustre

ELABORACIÓ

  1. Netegem de venes el foie. Dins un recipient l’amanim amb el PX i l’assaonem. El deixem marinant unes 6 hores a la nevera.
  2. Folrem una terrina amb paper d’alumini i hi col·loquem el fetge pressionant bé perquè quedi ben premsat. L’emplenarem fins a la meitat.
  3. Laminem les figues confitades i col·loquem una capa fina de figues a la part central de la terrina.
  4. Continuem fent una nova capa de de fetge damunt la capa de figues laminades. Recordeu de pressionar bé per tal de que quedi ben premsat.
  5. Tapem amb el paper d’alumini.
  6. Escalfem el forn a 180ºC. Col·loquem la terrina de foie dins d’un bany Maria suau i apaguem el forn.
  7. Mantindrem el foie dins del forn apagat durant 20 minuts.
  8. Una vegada cuit , premsem lleugerament i el refredem completament deixant-lo a la nevera tapat durant, almenys, 24 hores.
  9. Per servir-lo i tallar-lo, el posem al congelador 10 minuts i després el tallem amb un ganivet mullat en aigua calenta i assecant-lo (o escalfant la fulla del ganivet amb un bufador) per tal de que no se’ns enganxi el foie micuit a la fulla del ganivet. També ho podeu fer amb una lira especial pel foie (jo me la va comprar a França, on hi ha molta tradició de menjar foie, però aquí també en podeu trobar a botigues especialitzades de cuina).

micuit-3

El podeu acompanyar amb torradetes, amb una amanida, fins i tot amb uns carquinyolis! I és que el foie combina molt bé amb fruits vermells, fruita confitada (com les figues confitades de Can Bech que li hem posat) i també amb fruits secs. També marida a la perfecció amb el Pedro Ximénez que li hem afegit, un vi dolç, de cos elegant, dens i molt ben integrat. No dubteu de acompanyar-lo amb una copeta d’aquesta “mel de vi” que és el PX.

micuit

Aquesta recepta de micuit és de les que més m’agraden ja que hi ha molt poca merma de producte (per no dir gens). A part està boníssima! Proveu-la i ja m’ho explicareu. 😉

No us perdeu les receptes que han preparat la Sandra i el Xavi de Els fogons de la Bordeta i la Bet de Tasta Rutes! Us en llepareu els dits! I si us animeu a fer alguna de les receptes dir-vos que a la botiga virtual de l’Ànec dels Pirineus trobareu un ventall de productes molt gran, de gran qualitat i de la nostre terra! Val molt la pena fer-li una ullada!

Font: recepta adaptada de l’Escola de cuina Gormand.

6 Comments

  • Palmira ha dit:

    Un bon foie mi cuit és una meravella i amb fruits secs m’agrada molt com queda!
    Petons
    Palmira

  • miquel ha dit:

    Estos higos de Can Bech los he probado y son muy buenos y desde luego combinan de maravilla con el foie micuit. Éxito seguro en la mesa.
    Petons

  • Bet ha dit:

    Quina passada de recepta Nuni, de ben segur que la faré i a més a més ara amb la confiança de fer servir un bon producte com el de l’Ànec dels Pirineus. T’ha quedat molt bé, se li veu aquell punt rosadet tan maco!

    Ja saps que sóc super fan de les figues confitades de Can Bech, prometo que passat el Vadefoodies faré alguna recepta deliciosa amb elles!

    Hem coincidit amb el PX, senyal que hi combina la mar de bé!!! 😛

    Petons guapíssima i ens veiem aquest dissabte!! 🙂

  • Olga Casanova ha dit:

    Com sempre….una recepta excepcional. Us admiro!
    Petonets,
    Olga

  • És la millor recepta de micuit del món mundial! Ha entrat a casa per quedar-se! I no podia estar millor acompanyada, figues i PX, brutal!

    Una tarrina de luxe!

    Petonets preciosa
    Sandra

  • […] molt bona, casualment també de foie amb el que marida fantàsticament. Va ser la recepta del foie mi-cuit al PX amb figues confitades. I un cop us he explicat d’on venen alguns dels ingredients anem a la […]

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN