Bloc de receptes i cuina

Pa amb tomàquet i (fals) pernil amb Caviaroli

SHARE
, / 6304 31

Avui estem d’estrena!! I d’una estrena molt especial perquè presentem una nova secció al blog, un repte a 3 bandes, amb 3 bones amigues i blogaires, el Rebost Gourmet. Us en faig cinc cèntims perquè entengueu com ha sorgit i què pretenem.

Caviaroli1_edit

Aquestes festes de Nadal amb la Bet de Tasta Rutes i la Sandra i el Xavi dels Fogons de la Bordeta comentàvem els regals que ens havia cagat el tió i casualment a elles dues els hi van portar un potet de Caviaroli! El Caviaroli són petites esferificacions d’oli d’oliva verge extra que fa molt atractives les presentacions de molts plats. Resulta que jo també en tenia un que havia comprat en un atac compulsiu consumista post Fòrum Gastronòmic on havia vist a Oriol Castro del Restaurant Compartir de Cadaqués (ex-Bulli per més dades), utilitzar-lo en el plat que avui us presentaré. I fruit de compartir les nostres invencions gastronòmiques amb aquest producte se’ns va acudir publicar alhora una recepta amb Caviaroli en els nostres blogs a mode de repte gastronòmic. I com que som inquietes de mena hem volgut anar més enllà i establir-ho de manera fixe, utilitzant cada vegada un producte novedós i/o gourmet de manera més o menys periòdica (no us dic cada quan, que després ja ens coneixem i tots anem com anem… que ja ho sabem… i ara no arribo… i ens atabalem… i ens posem obligacions que no calen… tot i que seria molt maco poder-ho fer un cop al mes! Merda! Se m’ha escapat! No els hi digueu… que quedi entre nosaltres… no crec que ho llegeixin, o sigui que no patiu…).

Caviaroli2_edit

Per tant en aquesta ocasió podreu trobar 3 propostes (1 a cada blog) per preparar amb Caviaroli. La meva proposta: Tonyina pintada amb greix de pernil ibèric, tomàquet, Caviaroli i pa torrat! O de manera més sintètica: Pa amb tomàquet i (fals) pernil amb Caviaroli. La idea neix d’emular un plat tant nostrat com el pa amb tomàquet i pernil del bo, però modificant un ingredient tant important com el pernil per un altre que no té res a veure, la tonyina. El que se’n diria un “trampantojo” en castellà (els que veu seguir Top Chef segur que us sona la parauleta) o dit clar i català un “aritifici culinari”, farem passar gat per llebre. El resultat espectacular i sorprenent!

Tonyinacaviaroli1_edit

Ingredients:

  • 300 g Llom de tonyina (1 tall d’uns 2 dits)
  • 1 o 2 Tomàquets de branca
  • 100 g Greix de pernil ibèric
  • Llesques de pa torrat
  • Caviaroli
  • Sal, oli verge extra
  • Julivert o cibolet

Elaboració:

  1. Hem de fondre el greix de pernil ibèric a baixa temperatura fins a obtenir-ne un oli. Podeu fer-ho envasat al buit i cuit a baixa temperatura, al bany Maria, o al microones a la mínima potència (jo ho he fet al micro 3 minuts a 90W). Reservem l’oli.
  2. Agafem el tall de llom de tonyina (d’uns 2 dits de gruix) i el tallem fent filets primets en sentit contrari de la fibra.
  3. Els col·loquem en el plat i els pintem amb l’oli del greix de pernil ibèric.
  4. Partim els tomàquets de branca, els buidem de llavors i els ratllem en un ratllador. L’amanim amb una mica de sal i un rajolí d’oli extra verge. Damunt els filets de tonyina hi posem una culleradeta de tomàquet ratllat.
  5. Damunt ho coronem amb una culleradeta de Caviaroli i ho acompanyem amb unes torradetes de pa. Per decorar i donar color podem posar-hi alguna fulla de julivert o un polsim de cibolet picat.

Tonyinacaviaroli3_IGLa veritat és que el sabor del greix del pernil ibèric predomina i confon el gust de la tonyina que és molt present en textura però. La combinació de tots els ingredients el fa un plat divertit i agradable al paladar. Els que tingueu algun prejudici sobre menjar peix cru, creieu-me, proveu-ho que us sorprendrà gratament! Només us dic que avui ens barallàvem la meva filla i jo per veure qui s’acabava l’últim filet! El Caviaroli hi aporta color, volum i sabor. Petites explosions d’un gran oli verge extra que es fonen a la boca. Un divertimento! Un bon complement per aquells dies que vols quedar bé deixant bocabadat el personal.

I fins aquí la primera recepta del Rebost Gourmet! No us perdeu les altres receptes que han preparat la Bet i la Sandra i el Xavi!! En aquesta ocasió el protagonista ha estat el Caviaroli! Quin serà el següent? 😉

31 Comments

  • jajajajajajaja necessito aquest trampantojo a la meva vida (paraula que vaig descobrir a Hª de l’Art i que sempre m’ha encantat!) Fot una pintorra IMPRESSIONANT!
    Petonets compi!
    Sandra

  • Bet ha dit:

    Que bo, que bo!!! això ho vull tastar, amb el que m’agrada la tonyina crua… 🙂 I a més a més és molt original pel tema que recorda al pa amb tomàquet i pernil. No m’estranya que l’Alba se n’hagi menjat la meitat 😉 😉 Ho tastarem oi??
    Ha estat molt divertit fer aquest repte!! Petonets!!! ^^

    • nuni ha dit:

      Hola Bet!! 😀
      A casa també ens agrada molt la tonyina crua! ^^ Però aquesta amb gust al greixet de pernil ibèric és la bomba!
      Un dia quedem totes 3 i ho preparem! 🙂
      Petonarros!!!

  • Olga Casanova ha dit:

    Noia….quin nivellasso!!! Delicatessen total!!!
    Sou una passada!
    Petons,
    Olga

    • nuni ha dit:

      Hola Olga!!
      Està de vici!!! Li dona un gustet tant bo el greix de pernil ibèric!! 🙂
      I amb el caviaroli queda molt vistós i bonic!
      Moltes gràcies per la visita!! Petons!!!

  • Martí ha dit:

    Bona!

    Al Bulli feien exactament això i li deien “pernil de toro” fent un joc amb que Toro en japonès és ventresca! 🙂

    • nuni ha dit:

      Hola Tinelli!
      Quina ilu llegir-te per aquí!!! :’)
      Tens tota la raó, al Bulli ni deien així, de fet al Tickets també la feien. I al restaurant Compartir n’hi diuen Tonyina ibèrica! 😉
      Ta boníssim! 😛

      Petonarros!!!

  • gemma ha dit:

    Quina idea més divertida! Amb tonyina ha de quedar sensacional!
    I el joc a la vista ha de ser divertit de veritat. Una bona manera de gastar aquest caviar 🙂

  • Maida ha dit:

    Molt bona idea això del repte per conéixer productes diferents i innovadors. La recepta m’agrada molt com a aperitiu. Després faig una volta per les receptes dels companys

    • nuni ha dit:

      Hola Maida!
      Moltes gràcies!! A veure si anem trobant productes nous que donin joc a la cuina com el caviaroli i us els podem anar presentant en diferents receptes! Ens fa molta il·lusió! 😉
      Petons!!!

  • Seguint la ruta del “Rebost gourmet”. Del Tasta Rutes a la Nuni cuinetes. Felicitats per aquesta iniciativa, ben interessant… el següent pas podria ser una trobada blogaire gastronòmica amb un producte com a protagonista i vinga, tots a cuinar, compartir i degustar -que això és el millor- les exiquisiteses de tothom? :-))) Mmmmm…

    • nuni ha dit:

      Moltes gràcies Núria!!
      Estem molt contentes amb aquest repte!!
      I per trobades no et preocupis que segur que coincidirem en alguna que organitzi Gastroblocaires i fer el que més ens agrada, compartir i degustar!! 😉
      Una abraçada!!

  • Aquest plat el vam tastar al Compartir quan estava embarassada de l’Aina. I el vaig trobar deliciós!!!!!!!! Gràcies a tu ara el farem a casa.
    Sabeu q entre les tres em fareu fer una compra compulsiva post repte, oi????
    Petonets

    • nuni ha dit:

      Hola Alba!!
      Ja saps què et toca… fer la compra compulsiva post repte i comprar el caviaroli! jajajaja!!!
      Jo tinc ganes unes ganes boges d’anar al Compartir! Però de moment almenys podem fer aquesta “tonyina ibèrica” a casa! 😉
      Petons!!

  • Marta ha dit:

    Molt vistós i original. Realment, aquestes esferificacions d’oli són espectaculars!

  • Eva ha dit:

    Quin fart de riure! Esperaré ansiosa cada mes aquesta nova secció! No em falleu eh? Jiji! Vosaltres si que sou unes trampantojos! Ara em fareu comprar aquesta pijada d’oli… Casum 🙂
    Genial el plat! Segur que és deliciós!
    Petunets
    Eva

    • nuni ha dit:

      Saps què hem de fer ara Eva? Demanar al Evaristo que ens en compri i en tinguin al súper!!! 😉
      A mi em va costar Déu i ajuda trobar-les! :S Al final el vaig comprar a la botiga reserva ibèrica de Rambla Catalunya (BCN). I també en venen en una parada de la Boqueria. 🙂
      Petons!!!

  • Mònica ha dit:

    Ostres! un producte amb moltes sortides…i ja he visitat la web, quina varietat de gustos! Aquest fals pernil m’encanta! Petons!

    • nuni ha dit:

      Hola Mònica!
      Sí!! Tenen diferents varietats! A casa tenim el original i la veritat és que l’oli és molt bo! I amb el “fals pernil” hi queden de perles!!! 😉
      Petons!!

  • Àgata Albero ha dit:

    Hola Nuni, sóc l’Àgata de Receptes amb vida. M’encanta el teu blog, quina passada. Et segueixo a Instangram a través d’ESPAI CUINA’M, un blog que he creat pel Mercat de Vall Hebron. En fi, només dir-te que m’agradarà molt trobar.te algun dia.

    • nuni ha dit:

      Hola Àgata!!! 😀
      Ostres moltíssimes gràcies!!! Un plaer conèixer-te! Un dia a veure si coincidim i petem la xerrada una estoneta!
      Per cert t’han quedat uns panets maquíssims! Bon mestre en Dani Jordà! 😉 I tu bona alumna! Una abraçada!

  • Alicia ha dit:

    Molt bona pinta! La idea es fantàstica!

  • Kàtia ha dit:

    Home, doncs el “trampantojo” està més que aconseguit! Nosaltres hem cregut que era pernil fins que hem llegit que era tonyina, i encara n’hi havia algun que no s’ho acabava de creure massa!
    És espectacular el que aconsegueix el caviaroli, igual que el pa amb oli, sal i xocolata, la pinta és tremenda en els dos casos!

    Una abraçada! 🙂

    • nuni ha dit:

      Hola Kàtia!!
      Com molen aquests plats que semblen una altra cosa i després et sorprenen (gratament…! 😉 )!!
      El caviaroli ajuda a fer unes presentacions molt boniques i que podem aplicar a un munt de receptes!
      Una abraçada!!

  • conxi ha dit:

    Ahora que ya te conozco, por aquí me tendrás, muy bonita esta entrada. Bss.

  • Montse ha dit:

    Hola!

    Ja fa dies que us estic començant a llegir, m’agraden molt les receptes que publiqueu. Ara m’estava llegint el post del Oller del Mas i anant llegint he arribat al post del Caviaroli he pensat que probablement el petarró que es va fotre el Tió va provindre de la nostra botiga, sou de Manresa oi? Nosaltres en tenim de Caviaroli i crec que aquí no en té ningú més. M’ha fet gràcia el veure el joc que li esteu donant, és un producte fantàstic fet per una gent molt maca, us animo a que ens vingueu a visitar, estem al Carrer Flors de Maig, 7 de Manresa, fa tres mesets que estem aquí apostant pel territori i pel producte artesà.

    Salut i bon profit!

  • Silvia K ha dit:

    Hola Nuni!
    M’encanta aquesta proposta. No coneixia el caviaroli però m’han agafat unes ganes tremendes de provar de fer-lo servir amb la teva recepta. Serà que a mi també em fan gràcia els artificis culinaris 😉
    Suposo que deu ser un producte més o menys fàcil de trobar, oi? Potser a la secció Gourmet del Corte Inglés?

    Una abraçada!
    Silvia K

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN