Bloc de receptes i cuina

Ajoblanco de pinyons amb raïm

SHARE
, / 2656 3

IMG_2430_miniContinuem amb plats ben refrescants, en aquest cas no aptes per vampirs, que ens ajudin a passar millor la calor! I de nou per no caure en els tòpics estiuencs prepararem un clàssic amb un toc diferent, el típic ajoblanco però aquesta vegada de pinyons en comptes d’ametlles! És tremendu! Sorprenent! Això sí caríssim!!! xD Els pinyons crec que ja deuen cotitzar en borsa perquè els preus estan pels núvols! Però què carai, un dia és un dia i tampoc cal fer-ne unes quantitats industrials!

El ajoblanco és una recepta típica de la cuina andalusa. S’utilitzava pa sec de dies anteriors (cuina d’aprofitament), una picada d’ametlles i alls amb oli, vinagre, sal i aigua. En temps de escassetat, com en la postguerra, en comptes d’ametlles s’utilitzava farina de faves seques. El d’avui podem dir que és un ajoblanco festiu o de luxe, ja que com us deia el farem de pinyons!

De nou la recepta és versionada del gran i inspirador Pep Nogué! 😉

IMG_2425_edit

INGREDIENTS (per a 10 persones):

  • 125 g de pinyons crus
  • 3 ml de vinagre de vi blanc
  • 1 dl d’oli d’oliva verge extra
  • 1 gra d’all
  • 1 molla de pa blanc
  • 1 dl de llet
  • un pols de sal
  • 3/4 l d’aigua mineral freda
  • 15 raïms blancs pelats i sense granes

ELABORACIÓ:

  1. Reservem uns pinyons que torrarem (jo els vaig passar per la paella amb un raig d’oli) i utilitzarem per la presentació del plat. La resta de pinyons els posem en un recipient juntament amb el gra d’all (sense el nervi), l’oli d’oliva, la molla de pa remullada amb la llet, un pols de sal i el vinagre de vi blanc.
  2. Ho triturem amb el túrmix fins que ens quedi una pasta fina i anem afegint l’aigua de mica en mica que anirà lligant la sopa, de manera que quedi un líquid emulsionat i blanquinós.
  3. Ho passem pel colador xinès, rectifiquem de sal i vinagre i ho deixem refredar a la nevera.
  4. Ho servim en tassetes o gotets amb tres mitjos grans de raïm a cadascun i uns pinyons torrats.
  5. La crema la podem servir en gerres individuals i que cadascú se serveixi al gust!
  6. Bon profit!

IMG_2431_edit

És una crema molt refrescant i ideal per fer obrir la gana! Una bona opció per prendre-la com a entrant o aperitiu. És important que l’aigua sigui mineral ja que l’aigua de l’aixeta ens pot espatllar una bona crema. Els raïms si poden ser de la varietat moscatell, molt millor! Si volem canviar una mica la recepta també podríem afegir dauets de meló enlloc dels grans de raïm. Bon profit! 😉

3 Comments

  • M’encanta, m’encanta, m’encanta l’ajoblanco de pinyons!!! És pura delícia! El tenim publicat al bloc amb unes fotos molt, molt freaks, busca’l que riuràs! jajajaja

    Ara et recomano que el facis de nous de macadàmia, festucs o avellanes, ja veuràs quines versions tan diferents, no sabria amb quina quedar-me 😉

    Petonets carinyo
    Sandra

  • gemma escrigué:

    He fet llet de pinyons per algunes receptes de pastisseria, i queda boníssima, diria que més gustosa i tot que la d’ametlla. Llàstima del preu 🙁
    M’apunto la idea de l’ajoblanco de pinyons, que un dia és un dia!!!! 🙂

  • Bet escrigué:

    Hola Nuni! 🙂 com van les vacances? espero que molt bé!
    No he tastat mai l’ajoblanco, ni de pinyons ni de cap altre ingredient… Ja va sent hora oi?
    M’ha agradat moltíssim la presentació, queda molt original i el trobo fantàstic per fer sopars amb amics. Es clar que sí, un dia és un dia!
    Petons!!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN