Bloc de receptes i cuina

Faves i pèsols a la catalana

SHARE
, / 7585 12

Per fi tenim aquí (i de ple) la primavera!!! Amb tot el que comporta: ara fa fred, ara no, ara plou, ara fa sol, al matí tremoles, al migdia et fregeixes, … doncs això… la PRIMAVERA! 😀

I amb la primavera se’ns obre tot un món de possibilitats gastronòmiques amb els productes que ens ofereix: maduixes, faves, pèsols, … i les més esperades (almenys per mi) les cireres!!! Potser la meva fruita preferida!!

pesols

Ara que ja trobem bones faves i bons pèsols és un bon moment per gaudir-los en coccions delicades i preparacions ben diverses. De fet ens n’hem fet farts! Pèsols amb sípia, amb botifarra de Perol, amb pernil, amb mandonguilles, en crema…

IMG_1766_editEps i les faves no es queden enrera! Favetes amb carxofes, a la catalana, amb cloïsses, timbalet de faves…

Per tant us podeu fer una idea del fart de pelar i desgranar faves i pèsols que ens arribem a fer cada primavera!! Sort que tinc grans ajudants!! 😉

En aquesta ocasió us poso la recepta de les tradicionals faves a la catalana però incorporant també pèsols, una mica per veure què tal i molt perquè en tenia a la nevera esperant a ser cuinats! 😉 El resultat molt i molt bo! El que caldrà tenir en compte és que el temps de cocció de les faves i els pèsols són diferents. Anem a la recepta i us explico com la vaig preparar.

IMG_2060_edit

INGREDIENTS (per a 4 persones)

  • 400 g de faves desgranades (aprox.)
  • 200 g de pèsols desgranats (aprox.)
  • 2 cebes tendres (tallada a brunoise)
  • 2 alls tendres
  • 2 talls de cansalada viada
  • Mitja botifarra negre (uns 100 g)
  • Brou (just per cobrir) i si no en teniu ja sabeu… el caldo universal, l’aigua!
  • Fulles de menta (n’hi vaig posar 4 fulles fresques)
  • 1 fulla de llorer
  • 1 branqueta de farigola
  • Oli verge, sal i pebre

ELABORACIÓ

  1.  En una cassola fregim en un raig d’oli la botifarra negre tallada a dauets. Un cop marcada la retirem i reservem.
  2. En la mateixa cassola (i el mateix oli) posem a sofregir la cansalada també tallada a dauets o tiretes. Quan comenci a enrossir afegim la ceba a brunoise, els alls tendres nets i partits per la meitat el llorer i la farigola. Ho deixem sofregint a foc mitjà, sense pressa i vigilant-ho (no volem que ens agafi color).
  3. Quan la ceba sigui transparent incorporem les faves i les remenem amb compte amb el sofregit. Aleshores ho cobrim amb brou (o aigua si no en teniu).
  4. En quan arrenqui el bull esperem 3 minuts i afegim els pèsols. Ho deixem coure almenys 5 minuts més, fent xup xup o fins que les faves i pèsols siguin cuits i tendres. Comprovem el punt de cocció i salpebrem.
  5. Ja fora del foc incorporem a la cassola les fulles de menta i la botifarra negre que teníem reservada. Ho deixem reposar mentre la menta s’infusiona amb el suc de cocció (han de quedar caldosetes).
  6. Abans de servir remenem i retirem les herbes.

IMG_2061_edit

Aquest plat és dels que guanya fets amb antel·lació. Deixeu-vos embriagar per la combinació màgica d’aromes i gustos de les faves amb la menta (em nego a fer servir amb lleugeresa la paraula maridatge però la temptació em pot! Recoi que bé mariden les faves amb la menta!!! xD).

Recordeu que no cal allargar en accés la cocció, just fins tenir-les tendres. Aquest temps de cocció dependrà com sempre de la tendresa de faves i pèsols. Aquests eren ben frecos i van necessitar poc temps de cocció fet que va permetre que mantinguessin el color verd ben viu! 🙂

Bon profit i bona primavera!!! 😀

12 Comments

  • marina ha dit:

    Una proposta deliciosa, Nuni!! I amb l’ajut dels petits segur que encara era més bona, aquesta recepta!! Les cireres també m’encanten… ! Petons

  • gemma ha dit:

    A mi les faves no m’agraden gaire, així que faria la recepta només amb pèsols ;
    M’encanta l’aroma que hi deixa la menta…

  • gemma ha dit:

    A mi les faves no m’agraden gaire, així que faria la recepta només amb pèsols 😉
    M’encanta l’aroma que hi deixa la menta…

  • Alfons ha dit:

    quina delícia més afortunada… cansar-se de pelar faves i pèsols, s’enten…. però quins plats més delicats i saborosos que et queden… !! i ànims que la temporada encara dura!!

    • nuni ha dit:

      Alfons mal m’està dir-ho però tenint canditats a casa a pelar pèsols i faves se’ls hi continuarà girant feina!! Jajajajaja! Pobrets… s’ho passen la mar de bé però, i el resultat compensa del tot! 😉
      Molts petons!!

  • Eva ha dit:

    Jo com la Gemma les faves no em triunfen gaire…només les petites en amanida…xo els pesooools….aisssssssss…que bons!!!
    I quina sort amb aquests ajudants que tens!!!
    Petunets,
    Eva

    • nuni ha dit:

      És fantàstica aquesta mà d’obra que tenim a casa! Jajajajaja!!! Es guanyen ben bé la setmanada ajudant a la cuina els nens! 😉 Per cert fora faves com la Gemma! Ho podeu fer només amb pèsols!
      Petons!!! 😀

  • De tant en tant em pots enviar els teus petits minundis per ajudar-me a pelar faves i pèsols, oi? A mi m’encanten, i aquest platillo t’ha quedat de luxe 🙂
    Petonets guapa
    Sandra

    • nuni ha dit:

      Ja saps que per la tieta Sandrix el que sigui! Apa que no s’ho passarien bé amb vosaltres!!! Ja m’ho imagino! jajajajaja!

      Molts petons guapíssima!!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN