Bloc de receptes i cuina

Compro i cuino al Mercat de Manlleu! Aquest cop la “senyu” sóc jo! :D

SHARE
, / 3352 20

IMG_0795Dissabte passat vaig impartir un taller de cuina molt especial a l’aula de cuina del Mercat Municipal de Manlleu (@mercatmanlleu)! Molt especial perquè era el meu primer bolo oficial!! 😀 Després de llençar-me a la piscina quan em van oferir abans de l’estiu de gravar un Cuines de TV3 sembla que ja hagis de tenir superat qualsevol altre repte gastronòmic… però no! La por escènica sempre hi és! El Pep Nogué, amb qui he tingut el privilegi de compartir cartellera en la programació dels tallers de cuina, m’animava dient que me’n sortiria perfectament i em va dir “has de fer el que faries normalment però amb l’inconvenient que ho has de fer mentre expliques coses”! Gran veritat que no n’ets conscient fins que t’hi trobes!

IMG_0798

Ensenyar a cuinar uns plats davant d’un grup ha estat un bon repte! Però he tingut la gran sort de que el grup que em va tocar, malgrat ser reduït, van ser molt participatius! Vem fer una classe dinàmica, participativa i molt animada! Farcida d’anècdotes, consells culinaris i suggeriments d’altres preparacions a partir dels ingredients que cuinàvem! Els nervis es van esvair de seguida gràcies a la complicitat del grup! Un grup fantàstic! 🙂

IMG_0796

El “Compro i cuino” tal i com el seu nom indica tracten d’uns tallers de cuina en el que els assistents acompanyen a comprar al cuiner els ingredients per elaborar els plats que posteriorment ensenyarà a cuinar a l’aula. En aquest moment el cuiner dóna indicacions sobre la qualitat del producte, els beneficis que aporta i com comprar-lo (tipus de tall, mida, presentació, estat òptim, quan n’és temporada, com conservar-lo …). Una vegada feta la compra comença la sessió de cuina a l’Aula i en acabat es tasten els plats cuinats. Just fa un any assistia al Compro i cuino que va fer l’Ignasi Camps a Manlleu. En aquest post us ho explicava. I un any després jo he fet el Compro i cuino amb la temàtica de plats d’hivern: plats per ajudar-nos a fer passar el fred!

Els plats que vem cuinar van ser: Ou poxé amb sopa de pernil i els Cruixents d’ànec amb  alls tendres i salsa agredolça. Una sopa ben calenta complerta i reconfortant, i un segon plat força calòric perquè ens ajudin a passar el fred de l’hivern! 😉 Totes dues receptes les podeu trobar el bloc.

En primer lloc cap al Mercat a comprar els ingredients que ens faran falta! Us adjunto al final del post algunes de les pautes de compra i conservació que els hi vaig explicar mentre compràvem per si són del vostre interès! 😉

Un cop teníem la compra feta vem pujar a l’aula a elaborar els dos plats entre conversa, anècdotes, somriures, debat, consultes i propostes de cuina d’aprofitament!

Aquí teniu el resultat dels plats que vem compartir en acabar el taller! Pels comentaris que feien (i perquè m’ho van dir obertament) sembla ser que els hi van agradar molt! 🙂

IMG_0803

Ou poxé amb sopa de pernil

IMG_0802

Cruixents d’ànec amb alls tendres i salsa agredolça

Vaig gaudir molt de fer aquest taller! M’ho vaig passar molt bé i el grup amb qui el feia, ben divers d’edats, també! 🙂

Gràcies a Mercat de Manlleu i a Sambucus per la confiança! Quan vulgueu repetim! 😉

Només em queda convidar-vos a participar a les altres dues sessions de Compro i Cuino d’aquest trimestre que impartiran dos bons amics i grans cuiners: el mestre Pep Nogué i en Jordi Beumala del bloc Tot es bo el que l’olla cou! Una cartellera de luxe! 😉

Compro_cuino_2013

Consells de compra i conservació:

Confit d’ànec: És un procés de conservació que té segles d’antiguitat. Per preparar un confit, la carn es frega amb sal i all, es cobreix i es refreda fins a 36 hores. El salat funciona com a conservant. Abans de coure la carn, es neteja de la sal i s’asseca. Es posa en un recipient prou fondo com per contenir la carn i el greix fos, i es posa al forn a baixa temperatura (76-135 º C). La carn s’escalfa almenys fins que està cuita, o fins que es torna tendra, des de 90 minuts fins a 10 hores.

Pasta brick: Està elaborada amb farina, aigua, sal i oli, i es presenta en format de fulles molt fines. Important conservar-les a la nevera ben tapades ja que s’assequen de seguida! 

Ceba, compra i conservació

A l’hora de comprar-les, les hem de triar bé: han d’estar seques, terses i ben protegides per la pell marró, que ha de ser cruixent. Agafarem les de coll curt i rebutjarem les que tinguin taques o el coll tou. No les guardarem mai a la nevera, sinó que buscarem un lloc sec i ben ventilat que no li toqui la llum i no les apilarem les unes sobre les altres.

Si el que comprem són cebes tendres, a més de les mateixes característiques que les altres (a excepció de la pell marró), cal també que ens fixem en les tiges, que han de ser verdes i terses, no músties.

Ànec, consells de compra

N’hi ha durant tot l’any i el podem comprar no només sencer o a peces, sinó en diverses preparacions.

Fresc, congelat, sencer, a peces, d’ànec n’hi ha tot l’any al mercat. Si volem comprar-ne de fresc, escollirem el que tingui la carn ferma i blanquinosa, sense tons grocs. Si volem que sigui més tendre, haurem de demanar al venedor una femella jove, que té la meitat de pes que el mascle adult.

Però a més el podem comprar en diverses preparacions com ara el magret, que és el pit de l’animal o el pernil d’ànec, que és el magret assaonat i assecat. També el confit, que són les cuixes, ales i pedrer cuites, durant un llarg període, en el greix de l’au, i el foie gras, que és el fetge d’animals sobrealimentats perquè el fetge tingui uns índexs de greix més grans.

Pastanaga, compra i conservació

Cal seguir dos passos indispensables: vigilar-ne l’estat de la pell i guardar-les en un lloc fresc i ventilat.

A l’hora de comprar-les: triarem les que tinguin la pell suau, siguin de mida petita o mitjana i no tinguin petites arrels laterals. No us quedeu les arrugades, toves, que tinguin una aparença cremada o amb taques. Si les compreu amb fulles, que siguin ben fresques i verdes.

Un cop a casa, no s’han de mullar, però sí netejar-les amb un drap humit abans de guardar-les. Cal guardar-les amb les fulles verdes tallades perquè els prenen humitat i valor nutritiu, i en un lloc fresc i ventilat. Us duraran unes setmanes si les col·loqueu al calaix de baix de la nevera, en bosses foradades.

Però no les ajunteu amb fruites que, com les pomes, plàtans o prèssecs, desprenen etilè durant la seva maduració, perquè aleshores les pastanagues es tornarien amargants.

Alls, consells de compra i conservació

Si els poseu en un lloc airejat i sec us aguantaran entre mig any i un any.

Als mercats en podem trobar de secs –durant tot l’any- i de tendres –durant la primavera. A l’hora de comprar els alls secs, cal fixar-se que les cabeces siguin fermes, petites i compactes, que no estiguin ni toves ni buides quan les toquem, i no hagin fet brots.

N’hi ha de blanc i de morat o vermell. El primer es pot conservar mig any, sempre que el deixem en un lloc airejat i sec, mentre que el segon aguanta molt més. Tot i que hi ha molta gent que els guarda a la nevera, no és el millor lloc per una llarga conservació d’aquesta hortalissa. 

Una bona manera de mantenir-los és pelant-los i ficant-los amb oli. Després sempre podreu aprofitar l’oli, aromatizat d’all, per fregir o amanir.

Ous, consells de compra i conservació

Els ous han de tenir la closca neta, sencera i sense signes d’humitat.
La closca bruta pot contenir gèrmens i contaminar l’interior de l’ou i dels altres aliments amb què estiguin en contacte. 

Els ous envasats han de dur una etiqueta que indiqui: la data de consum preferent, la categoria de qualitat i pes de l’ou, el centre on han estat envasats i classificats, la forma de cria i les recomanacions sobre la manera de conservar-los. Els ous s’han de conservar en un lloc fresc, sec i a una temperatura constant (és a dir a la nevera). Convé tenir-los aïllats del contacte amb d’altres aliments per evitar-ne la contaminació.

Font: Mercats de Barcelona i Gencat.cat

 

20 Comments

  • gemma ha dit:

    Segur que va ser un taller fantàstic!!!
    I les classes participatives sempre són molt millors. Quina ràbia no poder venir…
    Jo he fet de profe a algun taller del Mercat (de pastisseria, clar) però sense la part del “compro”, que imagino que encara deus passar més nervis que no pas cuinant!
    Una estrena ben sonada, felicitats!

    • nuni ha dit:

      Hola Gemma!
      Va anar molt bé! I també fa molt conèixer l’espai prèviament i tenir un grup tant maco com el que va venir! Al proper que facis de postres a veure si puc venir-hi!! Molts petons!!!

  • Carmeta ha dit:

    Quina bona mestra i quins plats més exquisits!!! Petonets!!!

  • marina ha dit:

    no m’estranya gens, que els agradessin els plats. Fan molt bona pinta! Felicitats per l’estrena com a profe! Ja veuràs com, a poc a poc, li agafes el truquillo i després ja no pots parar… perquè fer de profe de cuina enganxa, t’ho asseguro perquè ho visc en pròpia pell. A veure si puc venir-te a veure a la propera, que segur que vindrà!! Petonets!

    • nuni ha dit:

      Hola Marina!
      La veritat és que passats els nervis com que fas el que t’agrada tot va com una seda! Sí que enganxa sí! 😉
      A veure si hi ha propera vegada! Tan de bo! 🙂

      Molts petons!

  • miquel ha dit:

    bona profe i unes receptes fantasticas¡¡

  • A veure, quan una és una crack ho és davant de les càmares de la tele 3 (així, com ho deia ma iaia), davant d’un grup tan maco com el de Manlleu… i “en vivo y en directo”! No s’hi pot fer més! I amb aquestes mans d’àngel que tens per la cuina havia de sortir tot bo per força! 😉
    Petonarros senyu!
    Sandra

    • nuni ha dit:

      Aix Sandrix!! Tu que em mires amb bons ulls!!!
      La veritat és que m’ho vaig passar molt bé i els plats van agradar molt per tant més feliç no em van poder fer! 😉
      Molts petons guapíssima!!!!

  • Bet ha dit:

    Molt bé Nuni, no en tenia cap dubte que et sortiria bé!! 🙂 i a més amb aquestes receptes tan bones deurien quedar encantats eh? Lo del grup participatiu trobo que hi fa molt, és com a les classes, de vegades estem tan callats que algun professor comenta que li fem por XD.
    Moltes felicitats!!!!! Petons i fins aviat!

    • nuni ha dit:

      Hola Bet!!
      Ja tens raó… si m’arriba a tocar un grup que no obre la boca en les dues hores de sessió no sabria què pensar! Jajajajaja! Per sort van ser un grup fantàstic i súper participatiu!
      Moltes gràcies!!! Petons guapíssima!!!

  • Iris ha dit:

    Uooo, què xulo Nuni. Molta sort! 🙂

  • Anna Arisa ha dit:

    Va estar molt i molt bé, gràcies Nuni i fins aviat!

    • nuni ha dit:

      Hola Anna!
      Moltes gràcies a vosaltres per convidar-me a fer la sessió de Compro i Cuino! M’ho vaig passar molt bé i el grup va ser maquíssim! Gràcies per tot! Petons!! 🙂

  • Eva ha dit:

    Nenaaaaaa!!!!!!! com m’en alegro que anés tan i tan bé!!! I és que després de sortir a la tele estas feta una blogger mooolt mediàtica!!! jejeje!!
    Brutals tots els plats que vas fer…no m’estranya que els teus alumnes quedessin encantats, amb les receptes i amb tu!!!
    Petunets i enhorabona!
    Eva.

    • nuni ha dit:

      Hola Eva guapíssima!
      Apa que em faràs pujar els colors! Jajajajaja!
      Va ser molt xulo Eva! Qui m’ho havia de dir que tenir el bloc em portaria tantes satisfaccions! 🙂
      Moltes gràcies i molts petons!!!

  • Beumi ha dit:

    Vaja peazo gastro-cuinera-profe-blocaire estas feta!!!
    Ara, ningú tenia cap dubte que ho faries bé, clar…amb el desparpajo que tens quan agafes confi…hehehehe
    A veure si me’n surto tan bé com tu… ;-).
    Petonarros i a per la propera!

    • nuni ha dit:

      Hola guapix!
      Ho faràs molt bé! No en tinc cap mena de dubte! 😉
      La confi en aquest cas la vaig haver d’accelerar per tirar-me dues hores xerrant sense parar mentre cuinava! Jajajaja!
      T’ho passaràs molt bé ja ho veuràs! Molts petons Beumix!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN