Bloc de receptes i cuina

Cruixent d’ànec amb alls tendres i salsa agredolça

SHARE
, / 4544 22

IMG_0185Per acabar l’àpat de cap d’any vaig optar per una recepta deliciosa que vem fer a la presentació del llibre “Les receptes de Semproniana” de l’Ada Parellada. Ja us vaig explicar en el seu dia que elaborar-la amb l’Ada va ser instructiu, didàctic, sorprenent i divertidíssim! Fer-la a casa pels que estimes és il·lusionant però ni de bon tros tant divertit com fer-ho en grup, capitanejat per l’Ada i acabar ballant una sardana de germanor amb les mans engreixades de confit d’ànec! En fi moments d’aquests fantàstics pel record! 😉

Vaig fer la recepta tal qual l’explica en el llibre. La única variació que vaig fer és aprofitar els ossos del confit per fer-ne un fons d’ossos que va resultar ser una salsa gustossíssima! Després de consultar diferents fonts per fer el fons d’ossos em vaig quedar amb la recepta que em va donar l’Ignasi, gran amic i mestre cuiner! 🙂 La salsa resultant la podeu servir també amb els cruixents d’ànec o guardar-la, o congelar-la, per una altra ocasió. En acabat us poso la recepta. Comencem pels cruixents d`ànec!

farcellet

Ingredients (per a 4 persones):

  • 4 cuixes d’ànec confitades
  • 1 terrina de mousse d’oca o d’ànec
  • 4 làmines de pasta brick
  • 2 cebes
  • 2 pastanagues
  • 4 alls tendres
  • 4 cullerades de melmelada de móres
  • 2 cullerades de mostassa a l’antiga
  • Oli d’oliva
  • Sal i pebre

Elaboració:

  1. Ratllem la pastanaga, piquem la ceba i els alls tendres i reservem per separat.
  2. Sofregim la ceba picada molt lentament fins que quedi ben enrossida, afegim la pastanaga ratllada i els alls tendres picats. Ho fem coure 10 minuts a foc lent.
  3. Desossem les cuixes d’ànec i barregem la carn de l’ànec, que picarem menuda amb el ganivet, amb les verdures sofregides (reservem els ossos de les cuixes confitades per fer el fons d’ossos).
  4. Posem el equivalent a una quarta part del farcit al mig de la làmina de brick, posem una cullerada (o uns trossets, dependrà del format) de mousse o paté d’ànec i l’emboliquem sobre sí mateix. Mireu la imatge de com plegar-lo, jo ho vaig fer en format “sobre”.
  5. Els anirem col·locant damunt un full sulfuritzat (paper de forn) a la safata del forn i ho enfornem a 180 ºC, uns 10 minuts, o fins que la pasta brick agafi un to daurat.
  6. Mentrestant preparem la salsa, simplement barrejant la mostassa amb la melmelada de móra.
  7. Servim els cruixents amb la salsa de mostassa i móra i acompanyat per exemple de mesclum de brots tendres amb una vinagreta de mostassa.

No són difícils de fer i el resultat és molt bo! Això sí… mengeu-los calents!

Alguns consells: L’Ada ens va explicar que de les pells de les cuixes d’ànec confitades les podem posar en una planxa ben roent o al forn i coure-les fins que ens quedin ben cruixents fent-ne uns llardonets. Eliminem l’excés d’oli!! Les salem i és un snack boníssim!

Del greix del confit d’ànec el podeu congelar omplint una glaçonera i el tindreu racionat per a properes elaboracions (sofregits, rostits, …).

Com us deia per aprofitar els ossos de les cuixes d’ànec confitades (aquí no es llença res! 😉 ) vem preparar un fons d’ossos per convertir-lo en salsa o com a base per a altres preparacions.

fons_confit

Ingredients pel fons d’ossos de confit d’anec:

  • Ossos de les cuixes d’ànec confitades
  • Bresa: ceba, pastanaga, porro, api.
  • Herbes: llorer, farigola, romaní, pebre, sal, canyella, clau, … El que tinguem…

Elaboració:

  1. Torrem els ossos al forn i a banda preparem una bona bresa: ceba, pastanaga, porro, api tallat a trossos petitets i amb una mica d’oli rostir-ho fins que quedi ben concentrat.
  2. En una olla petita d’aigua freda hi posem la bresa, els ossos ja torrats i alguna fulla de llorer, farigola, romaní, pebre, sal, canyella i/o clau tot en poca mesura i ho fem bullir a foc lent i tapat un parell d’hores, aleshores ho colem i desgreixem.
  3. Ja en una olla més oberta o en una paella grossa ho fem reduir fins que quedi amb consistència de salsa. Mirem el punt de sal i si volem que la salsa brilli li afegim just abans de servir una nou de mantega. Ho deixem coure una mica i ja ho tenim! 😉
  4. Ho posem en una salsera i que cadascú es serveixi al gust!

M’hagués agradat preparar les postres del sopar de cap d’any també però no vaig arribar a tant! O sigui que bons torrons i bones neules i 12 grams de raïm garantits per cadascú! Ces’t tout! Un sopar en família per encetar un any que, malgrat el número, espero ens porti moltes coses bones! 😉

22 Comments

  • Dolça ha dit:

    Això ha de ser bo, bo, boníssim!!!

    PTNTS
    Dolça

  • Una bona recepta, però quasi el millor totes les propostes de reaprofitament que expliques…. sembla que de l’ànec no es llença res, com si fos el porc.

    • nuni ha dit:

      Hola Marga!!
      Moltes gràcies!!! És cert també començo a pensar que de l’ànec, com del porc, se n’aprofita quasi tot! Totes les opcions d’aprofitament són ben bones i benvingudes oi? 😉
      Una abraçada i gràcies pel comentari! 🙂

  • ADA PARELLADA ha dit:

    nenaaaaa! quin post tan cuidat! N’hauré d’aprendre de les mestres i els mestressos!

    un petonàs. Ja us enyoro!

    ada

    • nuni ha dit:

      Hola Ada!!! 😀
      Venint de la mestra és un honor el teu comentari! 🙂
      Jo també us enyoro, quan repetim?!?! 😉
      La sardana no em vaig atrevir a fer-la sola a casa mentre preparava els farcellets però us vaig tenir presents mentre els preparava!
      Molts petons!

  • gemma ha dit:

    Un mix entre l’Ada i l’Ignasi? Doncs aquesta té l’èxit assegurat!!!
    La combinació de l’ànec amb l’agredolç queda perfecta.
    Estic segura que aquella nit vas triomfar del tot 😉

    • nuni ha dit:

      Hola Gemma!
      Quins súper cuiners eh?? ;P Són fantàstics!!
      Estic d’acord l’ànec i l’agredolç s’entenen! 🙂
      Vam quedar molt satisfets del sopar, la feina va valdre la pena!
      Una abraçada!

  • miquel ha dit:

    i tant que va triunfar aquesta combinació¡¡

  • cinta ha dit:

    Ostres, quina pinta… és de festa, festa aquest menú… petons!

  • eva ha dit:

    sort que “només” cuines un cop per la familia…pq amb aquests súpers àpats no m’estranya!!! Quin curro nena!! El plat deliciós!!! i aquest fons d’ossos ha de fer una salseta per plorar i no parar de sucar pa! 😉
    Petunets,
    Eva.

    • nuni ha dit:

      Hola Eva!
      Ja ho pots ben dir! Panera ben plena al costat i anar sucant la salseta!! Està de vici! Moltes gràcies guapíssima!
      Molts petons!! 🙂

  • Què puc dir-te davant d’aquest plat? Tinc pasta brick a la nevera esperant que dos guapos molt guapos vinguin a fer-me uns farcellets! 😛
    Petonets guapa
    Sandra

  • Aquests cruixents tenen molt bona pinta Ummm
    Petons

  • jordibeumala ha dit:

    Uaaaaala nena!!!!
    Vam fer el mateix àpat però lo teu és “Alta Gastronomia”
    Quin luxe anar de convidat a un dinar teu xatis…M’alegro que tot anés bé i sobretot, que ens tinguem per a dubtes i varis…
    😉
    Una abraçada ben fortaaaaaaa
    Beumix

    • nuni ha dit:

      Hola Beumix! 🙂
      Exagerat! Alta gastronomia… jajajajaja!
      Saps què em va faltar? L’ajuda d’un súper equip de tres nens guapos! 😉 Jo també me n’alegro de que ens haguem trobat. 🙂
      Petoooonsss!!!

  • Iris ha dit:

    Quina passada, nena! I cuinant amb l’Ada… ha de ser una experiència brutal!!!
    Provaré de fer aquests cruixents. Dissabte passat vam anar al Semproniana i en vam menjar uns de brie que eren brutals!!!!!!! 😛

    • nuni ha dit:

      Hola Iris! Cuinar amb l’Ada és una experiència inoblidable transmet passió per la cuina! Ens ho vem passar molt bé! Un privilegi! 😉
      Ja vaig veure que hi vas anar al Semproniana!!! Que bé!!! Segur que els farcellets de brie estaven boníssims!!! Molts petons!!! 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN