Bloc de receptes i cuina

Gotets de bacallà amb pebrots del piquillo i pipes caramel·litzades

SHARE
, / 12548 27

Bacalla_02Així comença el sopar de cap d’any d’aquest any! Com us he explicat en alguna ocasió (aquíaquíaquí i aquí) a casa ens encarreguem de fer el sopar de cap d’any per a la meva família i aquest any m’ha fet molta il·lusió tenir a casa les meves nebodes grans (24 i 23 anys) que s’han afegit a la festa! Total, havia de preparar un àpat per a 15 persones i com no, volia que fos un àpat especial (per un cop a l’any que em puc lluir… 😉 ). Així que des de fa mesos (sí, ho heu sentit bé mesos) que estava donant voltes a quins plats preparar. Finalment vaig trobar la inspiració fent un popurri d’idees agafades en diferents sortides blocaires, tallers de cuina i col·laboracions diverses, en concret: Bolets Petràs, Coll verd, la presentació del llibre de l’Ada Parellada i el monogràfic de cuina de Nadal de l’espai de cuina Su2311.

Gotet_bacalla_01

Comencem pels entrants. Vaig fer una recepta del llibre “Les receptes de Semproniana” de l’Ada Parellada modificant-la lleugerament, incorporant els pebrots del Piquillo que Bolets Petràs ens va enviar com a “postal de Nadal”. I va ser un gran encert! La combinació queda genial! De fet vindria a ser una versió més moderna dels pebrots del piquillo farcits de brandada de bacallà. Anem a la recepta? Som-hi!

Gotet_bacalla_02

Ingredients (per a 6 persones)

  • 350 g de bacallà dessalat
  • 2 grans d’all
  • 1 bitxo
  • 50 ml d’oli
  • 50 ml de crema de llet
  • 50 ml de llet
  • 50 g de pipes pelades
  • 50 g de sucre
  • uns quants grans de pebre
  • 1 fulla de llorer
  • Pebrots del piquillo (si els voleu d’escàndol que siguin Petràs! 😉 )

Preparació

Elaboracio_bacalla_edit

  1. Fregim els alls tallats i laminats i el bitxo a foc lent. Quan els alls agafin un to torrat, mai negre, els retirem ràpidament sobre paper absorvent.
  2. Posem el bacallà en una cassola amb la pell cap avall, cobert d’aigua, una fulla de llorer i uns quants grans de pebre. Ho fem coure 5 minuts des del moment que comença a bullir.
  3. Traiem el bacallà de l’aigua, retirem la pell i les espines que li quedin, i ho posem en el vas de la batedora.
  4. Escalfem la crema de llet i la llet. A mesura que anem batent el bacallà, hi anem abocant l’oli perfumat (en el que hem fregit els alls i el bitxo) i la crema de llet i la llet calenta.
  5. El resultat ha de tenir textura de crema. Tastem i rectifiquem de sal, si cal.
  6. Caramel·litzem les pipes. Les posem amb el sucre en un cassó i les coem, a foc molt lent, donant voltes dins que el sucre es quedi pres. És important no deixar de donar voltes, perquè si no, hi ha el perill que es cremin. Aquest pas me’l vaig estalviar comprant-les ja caramelitzades!
  7. Posem la brandada en els gotets i ho deixem refredar a la nevera. Jo em vaig ajudar d’una màniga pastissera per emplenar els gotets però també ho podeu fer a cullerades.
  8. Un cop fred i abans de servir tallem els pebrots del piquillo en juliana (no cal que sigui molt fina) i els posem damunt la brandada. Per acabar el plat damunt els pebrots hi posem unes làmines de l’all torrat que havíem reservat i unes pipes caramelitzades. I ja ho podem servir!

gotet bacallà i piquillos_edit

Com us deia la combinació de pebrot del piquillo i la brandada és boníssima! I el toc cruixent de les pipes caramel·litzades i l’all torrat queda molt bé! L’acabat en got li dóna un toc de modernitat que queda molt bé en aquesta mena de sopars, vaja que fa goig! 😉

En les properes entrades us explicaré els altres plats que vem servir en el menú de cap d’any! 😉 Us desitjo a tots i totes que tingueu (i tinguem) un bon any nou!!!

PD: Dedico aquesta entrada a tots els que últimament m’heu comentat que només faig cròniques de juergotes i cuino poc! 😛 Especialment a una persona molt concreta… 😉  

27 Comments

  • surfzone ha dit:

    Jo vaig fer brandada de bacallà pel dia de reis, en vaig farcir lioneses (també fetes a casa), no en van quedar ni les engrunes. Això de posar-hi pebrots i pipes m’ha agradat per rematar la feina!

    • nuni ha dit:

      I com pot ser que una cosa tant bona no l’hagis publicat al bloc?? Que bo! Lioneses salades!! M’encanta el bacallà ja t’ho havia dit oi? 😉

      Petons!!!

  • eva ha dit:

    ohhhhhhhh…quin gotet tan i tan bo!!! Tens tota la raó…servit així llueix molt més! La familia deuria estar alucinant, no???
    Ens veiem dissabte guapaaa!
    Petunets,
    va.

    • nuni ha dit:

      Hola Eva! Queden súper bé les presentacions en gotet! M’encanten!
      Dissabte va estar molt bé! A la propera ens veiem amb el Jan i la Carlota eh? Petons!!

  • Bet ha dit:

    Boníssim és poc Nuni!! aquesta brandada de l’ada ja em va deixar meravellada el dia de la presentació del llibre, tinc pendent fer-la!! i si a sobre hi afegeixes aquests pebrots… quina bona pinta mare meva, ja tornaria a sopar jo!
    A mi també m’agrada preparar els àpats importants durant força temps d’antelació… el que passa és que a casa hi ha més cuineres (mama, tietes, àvia…) i es fa difícil!! jeje. Ja espero veure els altres plats del menú, petons!!!

    • nuni ha dit:

      Hola Bet! 😀
      Quina sort tenir tanta família als fogons! Nosaltres també som colla i per això ens repartim els àpats nadalencs entre me mare i els germans! I el cap d’any sempre ha tocat a casa (bé, des de que em vaig casar clar! 😉 ). Molts petons guapíssima!

  • Judith ha dit:

    quina passada! amb el que ens agrada el bacallà a casa… Quin munt de gent a sopar!!! 😉 petonets

    • nuni ha dit:

      Hola Juju!
      Som una família força extensa (només a casa som 5 germans!) i de seguida ens ajuntem entre 15 i 20 persones! Però aquest dia, a part de ser un repte, és fantàstic! M’encanta preparar-lo amb temps! Molts petons!

  • JAJAJAJAJAJAJAJAJA Aquesta dedicatòria arribarà a l’ànima a algú que jo em sé!
    T’he dit mai que m’encanta la presentació amb gotets? Me’ls faràs algun dia, oi? Amb pebrots Petràs, els millors del món mundial!
    Petonets Nunix!
    Sandra

    • nuni ha dit:

      Hola Sandrix!
      Està clar que el menda s’ha sentit identificat xD.
      Te’ls faig quan tu vulguis els gotets, ja ho saps! 😉 Però ens haurem de camelar una miqueta més el Pere perquè ens subministri pebrots! Jajajaja! Petonarros!!!

  • gemma ha dit:

    Una versió moderna i elegant dels clàssics pebrots farcits de brandada de bacallà.
    Estic segura que les pipes combinen molt bé.
    I és veritat que ja tocava posar alguna recepta, ej? Je je je… 😉

    • nuni ha dit:

      Hola!! Les pipes hi queden de conya Gemma! 😉 Això… tu ajuda al Beumix a tirar més llenya al foc! Jajajaja!!! Vaaaa que els següent post també és una recepta! 😉 Molts petons!!!

  • Uns pebrots amb brandada boníssims i amb una presentació fantàstica, a mi els gotets m’encanten i les pipes li deuen donar un toc especialment bo.
    Petons

    • nuni ha dit:

      Hola Sión!
      Queden xules oi les presentacions en gotet! 🙂 M’encanten!
      La combinació és ben bona! Molts petons i gràcies pel comentari!!! :))))

  • Jordi ha dit:

    Gràcies Clofi!!!! una llança trencada no s’oblida mai ;-)…divendres vinent ho trobem!
    Nunix, què vol dir que només et llueixes un cop a l’any??? carais, sempre que poses jalar i receptes ens deixes patitiessos!!!
    Proposo que gestionis acolliments a la teva família…hauria de ser per sorteig i davant notari, clar però així tindríem un bri d’esperança de tastar algun dia aquestes coses..

    Petonarros

    • nuni ha dit:

      Negociaré amb el Miquel això de l’acolliment familiar… 😉
      Saps que ja ets com de la família o sigui que vine quan vulguis guapix! Tu i tota la teva troupe! Petonarros bandarra!!!

      PD: El proper post també és una recepta… has vist??? 😛 No són juergotes!! xD

  • Lourdes ha dit:

    Uala!! Quina pinta i segur que estava boníssim!!
    M’agrada molt el bacallà i el pebrot… aquests gotets fan salivera!
    Petons Nuni!

    • nuni ha dit:

      Hola Lulu!
      Homeeee doncs els haurem de fer un dia a Cantoni no??
      Quan vingui el bon temps ho muntem! 😉
      Petons i gràcies pel comentari!!!! 🙂

  • ADA PARELLADA ha dit:

    hola! Que bé que et quedés bé! I això de fer els àpats de festa a casa (malgrat em tiro pedres a la meva teulada…) s’ha de conservar!!

    abraçades i escolta, un consell, vés de juergues tant com puguis, ja cuinaràs un altre dia!

    • nuni ha dit:

      Hola Ada!! Van quedar genials!! Gràcies per la recepta, pel llibre i per existir!! 😉

      Et faré cas ara que no ens senten i continuaré anant a les juergotes que em convidin! 😉 Sempre ens quedarà la cuina!

      Molts petons i mil gràcies pel comentari!!!

  • àngels puntas ha dit:

    qué bons Nuni..amb pebrots ha de ser molt bó! jo també els vaig a la family per Nadal…amb una adaptació amb pinyons garrapinyats…
    🙂 ÀngelsCuina

    • nuni ha dit:

      Hola Àngels!!
      Vaig veure que també els feies!! Molt bona adaptació! Amb pinyons garrapinyats ha d’estar genial!!! Molts petons i bon any!!! Gràcies pel comentari!! 🙂

  • Em sembla una combinació perfecta i la presentació es molt maca!
    Petons
    Isabel

    • nuni ha dit:

      Hola Isabel! Quina il·lusió rebre el teu comentari!! 😀
      Moltes gràcies, per mi és un privilegi que algú que cuina tant bé com tu elogii un plat que he fet. Moltes gràcies i molts petons!

  • Ja fa temps que me’n havia baixat la recepta per interesant, avui els he fet per un dinar amb amics i ha sigut un exit total. Felicitats
    Josep

    • nuni ha dit:

      Jose me n’alegro moltíssim de que us hagi agradat!!! Sempre em fa molta il·lusió rebre comentaris com els teus!! Fantàstic! 😉

      Moltes i moltes gràcies! Fins a la propera!! 🙂

  • Laura ha dit:

    Felicitats pel blog!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN