Bloc de receptes i cuina

La millor calçotada és amb Txuletón (i de vaca vella i grassa! Ai va la hòstia!)!

SHARE
, / 5307 26

Ahir vaig tenir la sort de tornar al Restaurant Molí de l’Escala on en Jordi Jacas i el seu equip ens van donar a conèixer el nou espai GRIDS Brasa, una braseria que ofereix la millor carn a la brasa i ara, que ja és temps de calçots, unes bones calçotades!

Molí_edit

Us faré cinc cèntims del menú de calçots que estan fent actualment que inclou: un aperitiu, calçots amb tres salses, un Txuletón a la brasa, postres, aigües, vins i cafès. Tot per només 25 €!

calçots

L’àpat l’hem començat a la terrassa del restaurant aprofitant que feia bon dia i pels més fredolics teníem el caliu de la llenya a foc viu coent els calçots.

Arrenquem amb un vermut amb sifó (el mestre Juanjo Roda em va ensenyar que a terres valencianes se n’hi diu bicicleta. Desconec si en terres gironines té un nom diferent).

Quina és la millor manera de començar un àpat a l’Escala? Doncs amb unes anxoves espectaculars! Consell d’en Jordi Jacas, assaborim l’anxova sola i en tot cas, després, ja menjarem el pa amb tomàquet, de la mateixa manera que ho faríem amb un bon pernil ibèric. O sigui que tothom a fer cas al mestre!  Aquestes anxoves són les més grans i saboroses que he tastat mai! I tirant d’informació privilegiada en Jordi m’ha indicat on trobar-les! Aquest Nadal tindrem anxoves de les bones!! Però tornem a l’àpat! Hem anat picant també llardons i uns cruixents amb fruits secs molt i molt bons.

anxoves

Ja entaulats en Jordi Jacas, xef del Molí de l’Escala, ens ha fet la presentació de l’àpat, de l’espai i del menú calçotada + txuletón maridat amb cervesa Inèdit. Amb els calçots sobre la taula i tots amb el pitet posat ens ha explicat que els calçots són de producció ecològica i les tres salses que l’acompanyen són el tradicional romesco, romesco amb anxova i salsa molt suau d’all.

taula

salses_edit

A continuació ens ha presentat a l’Imanol Jaca, basc entossudit en que li parléssim en català (m’encanta  ), que li serveix els txuletons de vaques “viejas y gordas” al Molí de l’Escala.

cuiners

Reconegut basc amb carnisseria de prestigi exporta a molts països europeus i difon la cultura gastronòmica basca en la que es menja vaques velles de 8 fins a 18 anys mentre que a la resta d’europa (i fins i tot d’Espanya) es consumeixen vedelles joves. Per tant la tasca que està portant a terme és culturitzadora. Ell mateix afirma que quan més ha entès què és el que fan, és quan ho ha anat a explicar a fora.

txuleton_edit

La carn de vaca vella i grassa de l’Imanol és complicada d’explicar organolèpticament parlant… s’ha de tastar! Però a trets generals us diré que és gustosa però delicada a l’hora i molt però que molt tendre! Imprescindible el conjunt de brasa, punt de cocció i sal gruixuda! I menjar-lo calent! L’Imanol em passarà una relació de les carnisseries on podem trobar la seva carn a Catalunya, o sigui que si algú està interessat en comprar-ne ja m’ho direu. I sinó aneu al GRIDS del Molí de l’Escala que us la prepararan com ningú!

txuleton2_edit

Però, com cuinem correctament un Txuletón de 1,200 grams?

És ideal coure’l a la graella amb brasa d’alzina durant 4 minuts per cara per tal de que ens quedi ben segellat. Un cop tenim una cara segellada el girem i salem amb sal gruixuda la cara ja cuita. Passats 4 minuts tornem a voltejar la carn i salem. 1 minut més per cara i retirem del foc. Deixem reposar la carn mig minut i la tallem a filets (font).

Li he preguntat a l’Imanol si la carn era madurada i irònicament m’ha respost que la maduració, com la maduresa, és un concepte abstracte!  Al marge de la broma i els comentaris de sobretaula m’ha explicat que la carn és bona o és dolenta, i que la maduració no deixa de ser un procés de podridura que és completament innecessari quan la carn es bona. Servida la polèmica… xD El cas és que la seva carn és boníssima i això és el que importa!

Per acabar l’àpat unes postres clàssiques però a l’estil GRIDS, crema catalana. Cafetó i si ja el volem arrodonir del tot l’àpat, un bon Gintònic refrescant!

postres_edit

El menú del calçot el podeu fer de divendres a diumenge a la nit i podeu reservar trucant al 972 77 47 27. Si hi aneu ja m’ho explicareu!  Visca les vaques velles i grasses!

menú_gridsRestaurant Molí de l’Escala

Camps dels Pilans
Camí de les Corts
17130 L’ESCALA
T. +34 972 77 47 27
F. +34 972 77 47 25

info@molidelescala.com

PD: El restaurant és molt actiu organitzant activitats. Als estius no us perdeu els Gastromusicals que organitzen! Nosaltres aquest estiu vem estar-hi en el concert de l’Anna Roig i L’ombre de ton chien i la cuina de Quim Caselles i va ser una gran experiència! I sabíeu que la finca del restaurant té la primera plaça d’Instagramers? Aneu-hi! Us sorprendrà! 

26 Comments

  • gemma ha dit:

    Jo sóc poc carnívora, però m’apunto la recomanació 😉
    Ja ha començat la temporada de calçots? Tinc la sensació que cada cop comença abans…

    • nuni ha dit:

      Hola Gemma!
      A mi també m’ho va semblar que era un pèl d’hora pels calçots però aquests són de producció ecològica d’allà mateix i estaven al punt! També n’he començat a veure a casa Ametller… no sé, coses del clima? Molts petons!!

  • marina ha dit:

    Quin festival de carn!! i calçots!! I quina crònica més currada, Nuni!! Això és un reportatge com cal! he he. Bon Nadal! Petonets

    • nuni ha dit:

      Hola Marina! Moltes gràcies!!
      A aquest pas faig tantes receptes com cròniques! Però de moment estic gaudint al màxim! Bon Nadal també per vosaltres!!!
      Molts petons!

  • Jordi ha dit:

    Gallina vella fa bon brou….i vaca vella fa bona carn!!! si està tot inventat…ehhehehe
    El que m’ha agradat llegir és l’ús e la sal. Tenim un debat obert sobre el tema…o sigui que 4’+sal+1’…..interessant!
    El que no em negaràs és que amb l’excusa de les cròniques t’estàs fotent unes juergues que aviat no et coneixerem!!! 😉 Com per haver de tornar ràpid a casa a buscar la canalla a la piscina i no caure-hi de cap….
    A gaudir-ho que son dos dies!!! (o avui, hores….)

    • nuni ha dit:

      Hola guapix! Déu ni dó les juergotes! M’acompanyes a la propera?
      Lo de com coure el Txuletón també és un debat a casa… jo sempre he posat la sal després pq no perdi els líquids la carn. I millor amb sal gruixuda (si se’n té)! Of course! Petons!!

  • Ramon ha dit:

    Xulissim el reportatge! Com trobo a faltar els calçots!!! I els txuletons bascos!!! Per l, any que ve ja hem trobat un tio que ens plantarà calçots i farem una calçotada a DC!
    Cuinetes! A veure si em veniu a veure!! 🙂 petons!

    • nuni ha dit:

      Ai Ramonet! El que donaria jo per poder-te venir a veure ara mateix!!!
      Em podries ensenyar tantes coses!!! Va, creuem els dits que si el dia 22 em toca la loto venim a veure’t, però ja a DC!!!! Molts petons i merry christmas!!!

  • RM ha dit:

    És com si hi hagués estat, quin relat més curòs,” poesia alimentària” ,quina expressió, olé la  teva gràcia!

    • nuni ha dit:

      Hola Mà!
      Què m’has de dir tu que ets la meva mare!!! jajajajaja! L’objectivitat la tens estreeeeeta sota aquesta condició! Però moltes gràcies de tota manera! I moooltes gràcies per haver-te fet càrrec de l’Èric mentre me n’anava de bolo! Petons!!!

  • Molt interessant això de la carn (de vaca vella i grassa!), i quina pinta mare meva, feta al meu gust! I amb calçots que ja tocava 😉

    • nuni ha dit:

      Rhu! Haguéssis flipat amb el txuletón! Si teniu ocasió aneu-hi!!! Els calçots també eren molt bons eh?? Però el Txuletón s’imposa!
      Molts petons!!!!

  • miquel ha dit:

    Molt interessant el reportatge Nuni
    Bon Nadal

  • Sion ha dit:

    Quina pinta que te aquesta (vaca vella i grassa), i tot i que sembla molt aviat, els calçots, un dinar excel•lent.
    As fet una crònica fantàstica que sembla que mi trobi.
    Petons

    • nuni ha dit:

      Hola Sión!
      Espectacular aquest Txuletón! Si mai teniu ocasió de fer-hi una escapada amb el Miquel, us encantarà! Moltes gràcies i petons!!!!

  • Bet ha dit:

    Hola Nuniii!!! ja em tornes a tenir per aquí, que feia molts dies que no passava!! 😉
    Nena quin tiberi!!! m’ha encantat, els hi diré als meus pares, a veue si hi anem!! m’agrada tot: els calçots, les anxoves, la crema catalana, el txuletón!!!! això és vida, si o si? i estic completament d’acord amb el que et van dir de la carn madurada… almenys el meu pare sempre m’ho ha explicat així!
    Molts petons i espero que passeu un super Nadal, ens veiem aviat!!

    • nuni ha dit:

      Hola preciosa!! 😀
      Ja ho pots ben dir! Quin tiberi ens vem cruspir!!!
      A veure si hi fas una escapada amb la família! Jo crec que el lloc us encantarà (i a part de la platja a 2 minuts en cotxe!!). 😉
      El Nadal bé!! Encara estem tips de tant de menjar!! Se m’acumules els posts!!!! xD
      Molts petons Bet!!!

  • juanjoroda ha dit:

    un 10, com sempre!!!
    per supost esperem el llistat d’establiments om comprar-la…
    besets 🙂

    • nuni ha dit:

      Mestreeeeee!!!!!! En quan me l’envii el llistat d’establiments te’l passo!! 😉 Motles gràcies pel teu comentari! M’ha fet molta il·lusió!! 😀
      Una abraçada!!!

  • Nuni i familia,
    Que durant el 2013 continueu amb la vostra tasca tan bé com fins ara.
    Rebeu una forta abraçada,
    Nani

  • Joan Antoni Enrich ha dit:

    Hola Nuni,
    Moltíssimes gràcies per la recomanació. Dissabte passat vem anar un grup de 7 persones a L’Escala i com que feia bon temps i bona mar vem donar un volt amb barca fins davant d’Empuries per agafar gana i “desembarcar” poc desprès al Molí de L’Escala on vem gaudir de la calçotada i l’espectacular txuletón. A més, vem demanar també unes garoines, que al gener estan en el seu millor moment. Lloc agradable, servei correcte i fantàstic preu. Repetirem més endavant!
    Petons.
    Joan Antoni

    • nuni ha dit:

      Hola Joan Antoni!!
      Carai quin planàs teníeu organitzat!!! Quina passada! M’encanta!!!
      Me n’alegro moltíssim que us agradés! I t’agraeixo encara més que ho hagis compartit a Cuinetes!! 🙂
      Molts petons i fins ben aviat!!!

  • timbaler ha dit:

    De la carn no us puc dir res. Però dels calçots en sé un niu i no es fan a la brasa, sempre a flama, s’han de cremar per fora.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN