Bloc de receptes i cuina

Foie gras cuit a la sal

SHARE
, / 4910 16

Fa unes setmanes vaig fer un curs sobre Foie al The cooking space de Delishop, a càrrec del Manel Guirado.

Era el primer curs que feia aquí i l’espai i la manera com es va fer el curs, completament participativa, em va encantar! Per no parlar de l’aula/cuina de ciència ficció que tenen!! Un somni per qualsevol amant de la cuina! Màquina de cocció al buit, abatedor de temperatura, Kitchen Aid a tutiplén,… per no parlar del material que hi ha dins els calaixos! Vinga Le creussets!!!! Vaja, un somni!

Vull donar les gràcies al Dani Guerrero per haver-me fet una visita guiada per totes les instal·lacions, per explicar-me el seu funcionament, la seva història i per deixar-me remenar calaixos (en Dani coneix bé els blocaires… ;))!

El foie gras, o fetge gras, és el producte gastronòmic provinent de l’ànec i la oca. Es  produeix a partir de l’engreix massiu dels animals, la qual cosa suposa l’engreix del seu fetge, òrgan que utilitzen de forma natural com a magatzem de greix. El resultat és un producte organolèpticament molt complex, de textura suau i untuosa.


El podem trobar al mercat en diferents formats
(segons cocció):

Cru: No ha rebut cap tractament ni manipulació. És ben natural (4 o 5 dies de consum a la nevera) o al buit (1 setmana). Per a fer a la planxa o elaborar les nostres conserves. En molts casos s’ha de preparar.

Fresc: Es cou fins a 65 o 70 ºC al centre del producte i dura fins a 21 dies a la nevera.

Mi-Cuit: Cuit fins a 70 a 85 ºC i té una caducitat de 3 setmanes a 6 mesos en funció de la temperatura de cocció i la forma de conservació.

Conserva: Esterilitzats en llaunes o pots de vidre a 105 o 115 ºC. Duren molt més temps (fins a 4 anys!) i fins i tot hi ha qui els deixa madurar per a que evolucioni l’aroma i la textura.

Vaig preguntar a en Manel si em podia recomanar algun lloc on comprar foie de qualitat, i em va recomanar la parada AVINOVA de la Boqueria. En la seva web podem trobar un ventall grandíssim de productes d’aviram, caça, ous, delicatessen… de gran qualitat. Us en recomano la visita!

Un altre lloc on podríeu comprar-ne on-line és a la botiga virtual de  Ànec dels Pirineus on tenen un ventall de productes molt gran, de gran qualitat i de la nostre terra! Val molt la pena fer-li una ullada!

El que us presento avui és un Foie gras cru que cuinarem a la sal. És ideal per sevir-lo acompanyat de poma o préssec cuits al forn. Queda boníssim i és una bona proposta per fer-la en alguna ocasió especial o en dates senyalades (Nadal, Cap d’any, Reis…)!

FOIE GRAS CUIT A LA SAL AMB POMA CUITA AL FORN

INGREDIENTS (per a 4 persones):

  • 1 foie gras d’ànec de 500 g.
  • 1/2 kg de sal grossa
  • 100 g de farina
  • 1 cullerada d’herbes de Provença
  • 1 cullerada de pebre en gra
  • 4 clares d’ou
Per a l’acompanyament:
  • Pomes
  • Mantega
  • Sucre
  • Suc de llimona

ELABORACIÓ:

  1. Pre-escalfem el forn a 220 ºC.
  2. En un bol barregem la sal, la farina, les herbes i el pebre. Després incorporem les clares.

3.  En una safata de forn posem una base del preparat de la sal i posem el foie sobre. El cobrim amb la mateixa mescla amb compte.

4.  El posem al forn (ja calent a 220 ºC) durant uns 17 minuts (aproximadament).

5.  El traiem del forn i retirem la crosta de sal. Netegem bé les restes de sal.

6. Emplatem el foie amb unes pomes o préssecs al forn, una reducció de Pedro Ximénez o una amanida.

Per a l’acompanyament de pomes al forn (millor preparar-les amb antelació):

  1. Netegem les pomes i els hi traiem el cor.
  2. Les col·loquem en una safata de forn hi afegim una culleradeta de sucre, una nou de mantega i un rajolí de suc de llimona a l’interior de cada poma (també podríem posar-hi un rajolí de conyac, o sucre morè, o canyella…).
  3. Les enfornem a uns 180 ºC durant uns 20 minuts aproximadament.

I ja tenim un plat de festa a punt! 😉

16 Comments

  • Lourdes ha dit:

    A mi el foie m’agrada de totes les maneres, i aquest té una pinta fantàstica!!
    Ara em connecto a la web d’AVINOVA a veure que hi tenen.
    Salut!

    • nuni ha dit:

      Hola Lulu!
      Doncs quan tinguem de fer un àpat de festa plegats podem fer-ne! Tinc altres receptes que com a aperitiu estan tremendes!!!
      Molts petons!!! 😀

  • ooooo! quin tutorial de foie! fantàstic! m’encanta el foie, i normalment el fem amb un entrecot, volta i volta a la paella… però m’apunto la recepta per les pròximes festes Nadalenques!

    • nuni ha dit:

      Hola Gemma!
      Moltes gràcies! 😉 De fet aquestes receptes conviden més quan fa fred oi? O de cara a les festes nadalenques! Ara, que tinc pendents unes torradetes de foie mi-cuit amb caramel i avellanes fantàstiques fins i tot per un aperitiu d’estiu!
      Una abraçada!!! 🙂

  • judith ha dit:

    ostres Nuni! això ja són paraules majors!!!! segur que vas aprendre molt!!!! petonets

    • nuni ha dit:

      Hola Judith!!
      La veritat és que vem aprendre molt sobre les diferents preparacions de foie! I hi ha algunes receptes que ens van ensenyar d’aperitius, i amanides boníssimes! Ja les aniré penjant. 😉
      Molts petons!!!

  • Benvolguts,

    He anat a parar casualment al vostre bloc i donat que actualment estem ultimant la posta en marxa definitva del nostre nou lloc web especialitzat en foie gras i productes de l’ànec ( http://www.anecdelspirineus.com ) em permeto de convidar-vos a que hi doneu una ullada a veure que us sembla i que ens podeu fer arribar la vostra opinió i suggeriments.
    Gràcies pel vostre temps i per fer difusió de la gastronomia del foie gras.
    Salutacions.

    Eduard – Ànec dels Pirineus

    • nuni ha dit:

      Hola Eduard!

      Moltes gràcies pel teu comentari! Teniu una web fantàstica!
      Us he enllaçat actualitzant l’entrada per incorporar-vos també com a lloc de referència on comprar foie i productes de l’ànec.

      Teniu seu física o botiga a algun lloc on poder-vos venir a veure?

      Salutacions! 🙂

      • Hola Nuni,

        A banda del lloc web tenim una petita botiga especialitzada, “La Botigueta del Foie”, a la mateixa nau. L’adreça és la següent: C/. Caterina Albert, Naus 1-2. Polígon Industrial Torremirona (Sector Industrial de Montfullà). 17162 Bescanó (Girona), on sereu sempre molt ben rebuts.
        Moltes gràcies per actualitzar la vostra entrada amb l’enllaç al nostre web.
        A disposar en el què us podem ser d’ajuda en la difusió de la gastronomia del foie gras i els productes de l’ànec.
        Salutacions.
        Eduard – Ànec dels Pirineus

  • belen ha dit:

    Ostres Nuni! Brutal el foie!! A mi també m’agrada del dret i del revés!

    M’ha fet gràcia perque el Manel va estudiar a la mateixa Facultat que jo (Facultat de Comunicació Blanquerna). Bé, de fet jo hi treballo ara 🙂 i el Manel és col.lega d’un company meu de feina.. Total, que el món és un mocador!!!

    Ah, per cert! Us esperem a tu i al Miquel a l’Espai Gastronòmic Arenys, que hem estrenat terrasseta!! Fins aviat!!!

    • nuni ha dit:

      Belen, ja ho pots ben dir! El món és molt petit!!!! Ja és casual eh?
      El Manel em va caure molt bé i és un gran comunicador! Un bon mestre!
      No ho sabia lo de la terrasseta!!! A veure si aquest estiu ens podem escapar algun cap de setmana i us venim a veure! Quan feu vacances? Abans de venir ja t’avisaria! 😉

      Molts petons!!! 😀

      • belen ha dit:

        🙂 🙂 🙂 Ja ens agradaria fer vacances, ja, però res de res! S’ha d’aprofitar l’estiu i l’empenta de la Terrassa de l’Espai, que són poques setmanes!!! Principalment obrim de nits i fem tapes, a més d’un reservat per taules privades. Si us vé de gust, ja ho sabeu!

        Fins aviat!!!!
        🙂

        • nuni ha dit:

          Doncs buscarem un dia d’aquestes vacances (el Miquel no en té fins el dia 4 d’agost) i reservem taula per fer unes tapes per sopar, i ens coneixem in person! 🙂

          Petons!!

  • Josep ha dit:

    He provat de fer el foie a la sal, després d’estar al forn a la temperatura i temps indicats, le tret i em surt un fetge de color sanguinos i molt tou, és normal ?, quina textura ha de tenir ?, no és un plat per fer-ne masses provatures. Gràcies

    • nuni ha dit:

      Hola Josep!
      Si et queda sanguinolent li falta cocció. De tou ja és normal però tampoc en accés. El temps de cocció dependrà del tamany del foie i del tipus de forn (cada forn és un món!). Val la pena treure la “tapa” com a la foto i mirar com ens ha quedat. Si està sanguinolent li posem la tapa de sal i cap al forn! Com tu dius no és un plat per anar fent provatures amb el preu del foie! 😉 Però si l’anem observant sabrem en quin punt treure’l. Me n’alegro que t’hagis animat a fer-lo! Queda realment bo! Si tens algun problema més digues-m’ho i intentaré ajudar-te.
      Fins aviat!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN