Bloc de receptes i cuina

Risotto amb ceps

SHARE
, / 21923 18

La convocatòria d’aquest mes dels Fogons de la Bordeta ens convidava a participar-hi fent una recepta on l’ingredient principal fos l’arròs! D’arrossos en podem fer de tantes maneres que ens van envair un munt de dubtes… quina recepta triar?! Fins que aquesta Setmana Santa passejant per la Fira del formatge i el vi de Sant Privat d’en Bas vem trobar una parada de bolets assecats! Ja la tenia!! Compraria ceps per fer un risotto!!!! Només faltava trobar l’ocasió adequada per fer-lo! Aquest diumenge hem dinat amb uns grans amics i era l’ocasió perfecte per fer-lo (i a part ja era dia 15! :P)!

El risotto és una recepta d’arròs cremós (típica del nord-oest italià) que l’aconseguim amalgamant els grans d’arròs amb l’ajuda del seu propi midó (que l’allibera al remanar-lo repetidament durant la cocció), la mantega i el formatge parmesà. El líquid de cocció acostuma a ser un brou suau per tal de que no emmascari el gust dels ingredients que hi afegim. A partir d’aquí podem fer tants risottos com ingredients imaginem!

És important utilitzar un arròs adequat per a preparar el risotto. Els més adequats són les varietats arbori (arborio) i/o el carnaroli. A falta d’aquests un arròs bomba també ens faria el fet.

Som-hi! Anem a la recepta!

RISOTTO AMB CEPS

Ingredients (per a 7-8 persones):

  • 700 grams d’arròs arbori
  • 50 grams de ceps deshidratats
  • 1 gra d’all
  • 2 cebes tendres
  • 80 grams de mantega
  • 100 grams de parmesà ratllat
  • Una copa de vi blanc (uns 200 ml)
  • 2 litres de brou de pollastre suau (o vegetal)
  • Sal i pebre

Elaboració:

  1. Mitja hora abans de l’elaboració del risotto (com a mínim), posem a hidratar els ceps amb llet que els cobreixin.
  2. En una cassola posem 40 grams de mantega a foc mitjà i un rajolí d’oli que ens ajudarà a que no es cremi la mantega. Hi afegim les cebes tendres tallades a dauets i el gra d’all trinxat i ho deixem enrossir.
  3. Paral·lelament posem una olla al foc on escalfarem el brou. No cal que arribi a bullir però sí que l’hem de tenir ben calent.
  4. Un cop tenim la ceba enrossida hi tirem l’arròs i remenem durant un minutet per tal de que s’amalgami dels sabors.
  5. Tirem a l’arròs un cullerot de brou de pollastre i remenem fins que l’hagi absorbit.
  6. Repetirem el procés afegint cullerot a cullerot i remenant tota l’estona fins que s’hagi begut el brou i l’arròs vagi quedant lligat gràcies a l’efecte del midó que va alliberant  al remenar-lo. El procés pot tardar uns 20 minuts.
  7. Passats 15 minuts de cocció afegirem la copa de vi blanc i a continuació els ceps (ja colats) a la cassola.
  8. Els últims 5 minuts remenarem amb compte de no trencar els ceps. Afegirem sal, pebre,  parmesà i els 40 grams de mantega restant. Amalgamem bé i ja ho podrem servir! Bon profit!

Nota: El risotto autèntic no porta crema de llet. Per aconseguir que ens quedi ben lligat és molt important no deixar de remenar durant l’elaboració d’aquest.

La veritat és que va quedar molt i molt bo! 😉 La mateixa recepta també la podem fer amb ceps frescos si n’és temporada, aleshores compteu que us en faran falta uns 400 grams.

Fins a la propera recepta del 15! A veure quin ingredient tocarà! 😀

Font: Recepta adaptada del Club de Cuines

18 Comments

  • surfzone ha dit:

    On heu trobat els ceps marcats amb cartellet? ;-O

  • Ai el risotto de ceps!! Un clàssic que mai falla a casa nostra, és un plat que mai cansa, eh? I més si es comparteix amb gent que estimes!! La foto molt xula! 🙂
    Moltes gràcies per participar!
    Petonets
    Sandra

    • nuni ha dit:

      Hola guapos!
      És tot un clàssic i tant! 😉
      Estic veient una quantitat de receptes d’arrossos ben originals gràcies a la recepta del 15!!! 😉
      Petons!!

    • nuni ha dit:

      Antooo!!! Justament mentre el feia pensava en tu!
      Pensava si la recepta és realment l’autèntica italiana i com els prepares tu! Ja m’ho explicaràs un dia! 😉

      Molts petons!!!

      • Igual igual! Lo únic que no havia sentit mai és això de posar el ceps a remull amb la llet. El que hauria fet jo seria posar-los a remull amb aigua i aprofitar l’aigua amb el caldo per coure l’arròs. M’has fet vindre gana tu! 🙂

        • nuni ha dit:

          Jo també els remullava amb aigua, però al curs d’arrossos del Xesco Bueno els hi van explicar lo de remullar-los amb llet. La veritat és que va quedar bo! 😉

  • Bet ha dit:

    M’encanta, m’encanta!!! és el meu risotto preferit! i de vegades també hi poso carxofes… Compartir la taula amb bons amics o amb la gent que estimes és el millor que hi ha!! Petoneeets 🙂

    • nuni ha dit:

      Hola Bet guapíssima!!! 😀
      Amb carxofes també ha d’estar “tremendu”!!!!
      I els àpats amb amics és d’aquelles petites coses que fan la vida més fàcil i dolça!!
      Molts petons!!!

  • Lídia ha dit:

    Hola, he fet una ullada al teu rissotto perquè jo també l’he fet de ceps!! jejeje a diferència jo sí que hi he posat crema de llet!
    em faig seguidora del teu bloc!
    petonets

    • nuni ha dit:

      Hola Lídia!! Sí, en moltes receptes si li posa crema de llet perquè quedi més amorosit però vaig llegir que l’autèntic no n’hi porta. 😉
      Vaig a fer una ullada al teu bloc que no el coneixia! Gràcies per fer-te seguidora! 😉 Ara vaig cap a “casa teva”!! Petons!

  • starbase ha dit:

    Jo no tinc pas un sol risotto preferit, però entre els que més m’agraden està el risotto de ceps. I tant que sí!! 🙂

    • nuni ha dit:

      Hola Òscar!!
      El de ceps està boníssim!!! Però se’n poden fer de tantes maneres de risottos que costa de triar-ne un oi?? 😉
      Petons!

  • jordi ha dit:

    es pot fer servi amb rovellons?

  • isabelin ha dit:

    Hola, jo el faré de rovellons per què per errada, he obert una llauna de rovellons en lloc de una llauna de tomaquet.

    El rissotto s’ha de fer i servir o es pot fer per demà.

    • nuni ha dit:

      Hola Isabelin!
      Ja passen aquestes coses que obrim una llauna pensant que és una cosa i t’endús la sorpresa! 😉

      El rissotto és millor fer-lo al moment sinó ens perdria la cremositat i s’enganxaria.

      Gaudiu del risotto! 😉 Petons!!!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN