Bloc de receptes i cuina

Croquetes “orientals” de llagostins

SHARE
, / 6263 27

Vet aquí la nostra aportació a la recepta del 15! Aquest cop els amics dels Fogons de La Bordeta ens reptaven a fer Croquetes!

A les nostres croquetes les hem batejat com “orientals” no perquè siguin originàries d’allà (ni perquè les hàgim comprat a un “xino” …) sinó perquè estan arrebossades amb pols de fideus d’arròs. Aquesta va ser la idea que em va donar en Xesco Bueno del Restaurant Ca l’Esteve, quan parlàvem animadament sobre com n’arriben a haver de trucs senzills però sorprenents per aplicar a la cuina.

Els fideus d’arròs, com ja us vaig explicar en aquest post, si els tirem en un cassó amb oli molt calent s’inflen i suren a la superfície immediatament (moment en que els hem de treure ben ràpid perquè no se’ns cremin! És qüestió de 3 segons: tirar, inflar-se, surar i treure’ls!). Per tant triturant els fideus d’arròs aconseguim una pols molt fina que ens serveix per arrebossar les croquetes (a mode de pa ratllat) i aconseguim un arrebossat infladet i cruixent! Però anem a la recepta!

La recepta de les croquetes de llagostins (o gamba, escamarlans, llagosta, …) és del llibre Cuinar per ser feliç de la Carme Ruscalleda (la Rusqui pels de casa 😉 ). Què necessitem?

CROQUETES “ORIENTALS” DE LLAGOSTINS

Ingredients:

  • 500 gr. de llagostins
  • 2 escalunyes
  • 1 litre d’aigua mineral
  • 400 ml de llet
  • 3 rovells d’ou
  • 100 gr. de farina de blat de moro (Maizena)
  • ½ copa de xerès sec
  • Sal, pebre blanc, oli d’oliva verge extra
  • 5 grans d’all i un ramet de julivert (picat molt fi)

Per l’arrebossat:

  • 3 clares d’ou
  • Fideus d’arròs (que triturarem amb la picadora o robot de cuina per aconseguir-ne una pols).
  • Oli de gira-sol

Elaboració:

  1. En una cassola i amb oli d’oliva verge extra, sofregim ràpidament els llagostins. Salem. Atenció: només s’ha de sofregir 2 minuts, retirar-ho de la cassola i pelar-lo de closques. Reservar la carn neta del marisc, i reservar també les closques.
  2. A la mateixa cassola i amb l’oli que tenim perfumat dels llagostins, hi tirem les escalunyes picades finetes i les sofregim ben rosses, salpebrem, 5 minuts.
  3. Afegir-hi les closques, la mitja copeta de xerès sec i el litre d’aigua calenta. Prosseguir la cocció 15 minuts a mig foc i passar-ho pel colador xinès.
  4. A part en un bol, i amb l’ajut d’una batedora de barnilles, mesclar la llet, 100 ml. del suc que hem colat (punt 3), la farina de blat (Maizena), els rovells i la sal.
  5. En una paella o cassola fonda, amb un xic l’oli verge sofregim l’all i el julivert picat (vigileu que es crema amb facilitat!½ minut. Hi tirem la carn dels llagostins que havíem reservat (punt 1), tallada a dauets petits. Hi afegim la mescla del bol (punt 4) i, a mig foc, coem la barreja remanant sense parar fins que ens quedi una pasta fina, brillant i espessa, que es desenganxi de les parets de la cassola. Uns 10 minuts.
  6. Aboquem la pasta de les croquetes en una safata i la filmem a pell (perquè no ens faci una crosta al refredar-se). Ho deixem refredar.
  7. Mentre es refreda la pasta podem trossejar els fideus d’arròs i els trinxem amb una picadora o robot de cuina fins que ens quedi una pols ben fina (com si fos sorra de platja).
  8. Un cop freda la pasta donem forma a les croquetes (nosaltres hem fet boletes aquest cop), les passem per la clara i les arrebossem amb la pols de fideus d’arròs.
  9. Posem un pot amb abundant oli de gira-sol al foc. En quan l’oli està roent (compte amb les esquitxades!) tirem amb compte les boletes, summergim, s’inflen i les treiem immediatament (recordeu ha de ser ràpid perquè no se’ns cremin).

Coses a tenir en compte:

  • Feu boletes, o croquetes més aviat petites ja que el temps de cocció al fregir-les és molt curt. Sinó ens quedaran fredes de dins si són molt grans.
  • A l’hora de fregir les croquetes heu de tenir en compte que si l’oli no està prou calent els fideus no s’inflen. Feu la prova tirant uns fideus a l’oli abans de tirar-hi les croquetes. Si s’inflen als dos segons l’oli està a punt.
  • Us sobrarà salseta de llagostins que podeu aprofitar per altres plats (nosaltres avui hem sopat unes mares de lluç amb salsa de llagostins! Fregim lleugerament la mare de lluç prèviament enfarinada, i la reservem. En una altre paella deixem reduir la salseta i afegim el peix un parell de minuts mentre el salsegem. La salsa s’espessirà per l’efecte de la farina. Ens queda un peix amb salseta fantàstic!).

Fins a la propera convocatòria de la Recepta del 15! Ja tinc ganes de saber quina serà! 😉

27 Comments

  • gemma ha dit:

    Ja ens hem apuntat al 3 de març! 🙂
    Em sembla genial arrebossar les croquetes amb pols de fideus d’arròs, ha de quedar super cruixant. En Xesco té idees fantàstiques! 😉

    • nuni ha dit:

      Hola Gemma!

      Perfecte!! 😀 Ens veiem el dia 3 a Manlleu!!!
      Tens raó el Xesco té molt bones idees! Si amb 5 minuts de conversa amb ell ja em va donar un munt d’idees no vull pensar lo productiva que podria ser una tarda sencera! 😀

      Petons!! 🙂

  • Marina ha dit:

    Caram! És genial això de l’arrebossat amb fideus d’arròs! Jo me’n faig de vegades així com dius, fregits, perquè queden molt cruixents. A veure si la propera vegada provo de fer aquestes súper croquetes… que bones! Petonet

    • nuni ha dit:

      Hola Marina!

      Els fideus inflats també els fem de tant en tant a casa, acompanyant carn amb salseta normalment. Als nens els hi encanten (i a nosaltres també! :P).

      Molts petons! 😉

  • starbase ha dit:

    Uau, croquetasses!
    Amb fideus d’arrós no he arrebossat mai. Amb panko sí, però es clar, no és el mateix. Algun dia faré la prova i si pot ser amb aquesta recepta llagostinera encara millor 🙂

  • Dolça ha dit:

    Bones i diferents.

    Això d’arrebossar amb fideus d’arròs fa patxoca!!

    PTNTS
    Dolça

  • Guau, quina bona pinta, i quin coloret tan maco!
    Bona croquetada, bon profit! 🙂

    • nuni ha dit:

      Hola Helena!

      Jajajaja! M’ha agradat molt això de “bona croquetada”! Ahir sí que la vem fer una bona croquetada! Sort que a casa ens encanten! 😉

      Gràcies i fins aviat! Petons! 🙂

  • Provarem aquest arrebossat tan original!!!
    petonets

  • Ole en Xesco i ole vosaltres!!!! M’encanta el farcit… i el toc genial dels fideus d’arròs caurà ben aviat en alguna recepta, nyaaam!!
    Moltes gràcies per participar macos!
    Petons
    Sandra

    • nuni ha dit:

      Hola Sandra!

      Gràcies a vosaltres per organitzar aquest sarau del 15 tant xulo!!! Ara ja espero el dia 20 per saber el nou repte! 😀

      Molts petons!!!

  • m’han encantat Nuni, de debó, quina textura més bona han de tenir!! 🙂

    • nuni ha dit:

      Hola guapíssims!!

      Sí que eren bones! ^^ I sobretot diferents a les que estem acostumats a menjar a casa, cosa que va deixar als nens sorpresos! Però els hi van agradar molt! 😉

      Molts petons estimats!!!

  • judith ha dit:

    jajajaj, saps que nosaltres també li diem la rusqui???? t’han quedat genials! i segur que als peques els hi agraden molt. petonets

    • nuni ha dit:

      Hola Ju!

      Als peques els hi han agradat molt i és que això dels fideus d’arròs “màgics” els hi encanta! 😉
      I la Rusqui… ja era garantia d’èxit croquetil!! Jajaja!

      Molts petons! 🙂

  • manel ha dit:

    tots els nens fan igual, oi? a la que els treus de la rutina, els costa d’acceptar, però al mateix temps tenen una mentalitat més oberta i si els agrada, accepten les novetats amb més facilitat. no m’estranya que als teus els agradessin aquestes croquetes, tant per fora com per dins són d’allò més bo i original

    • nuni ha dit:

      Hola Manel!

      I tant! Ja et dic que el Guillem no tenia molt clar que aquestes croquetes fossin realment croquetes (no són les seves croquetes de rostit preferides, per tant és una altra cosa… 😉 ). Tot i així han après que prestant-se a tastar tots els invents culinaris de casa sovint s’enduen una sorpresa ben agradable! 🙂

      Petons!

  • Anna ha dit:

    Una gran idea per a l’arrebossat. És que el Xesco qté idees per a tot…
    Jo, a vegades, utilitzo blat de moro (quicos) mòlt per arrebossar i també queda molt curiós!

    Petonets!
    Anna

    • nuni ha dit:

      Hola Anna!!

      És molt bona idea lo del blat de moro! Ho havia vist en algunes receptes però no ho he provat mai! Serà qüestió de posar-nos-hi! 😉

      Petons!!!! 🙂

  • Mònica ha dit:

    Havia vist això dels fideus inflats però no com a arrebossat. Tot el que sigui per variar una mica em sembla genial.
    Han de ser boníssimes! I m’agrada molt els consells que vas donant!
    Bon cap de setmana!

    • nuni ha dit:

      Hola Mònica!
      Queda ben divertit aquest arrebossat! I els fideus sencers fregits també queden fantàstics! I als nens petits els hi encanta! 😀
      Petons i bon començament de setmana! 😉

  • […] xef generós de mena que no se n’està de donar-te idees sobre preparacions culinàries (les croquetes de llagostí fetes amb farina de fideus d’arròs me les va inspirar el Xesco!). No és un cuiner que es fa pregar a l’hora de compartir […]

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN