Bloc de receptes i cuina

Enciam brut (de Ca l’Ignasi)

SHARE
, / 4034 12

La setmana passada vem poder gaudir de les receptes de Ca l’Ignasi al Cuines. Plats de la nostra terra fets amb el millor del Collsacabra!

De l’Ignasi i la Laia ja us en hem parlat en alguna ocasió però aquestes últimes setmanes ens han servit per conèixer-los de més a prop i constatar que són de les persones més acollidores que coneixem! Ens fa molta il·lusió que hagin obert un bloc, “Ca l’Ignasi – les bambalines…“, on ens explicaran el dia a dia del seu restaurant, els perquès dels productes escollits, les novetats, curiositats i interioritats del “que s’hi cuina”. Us el recomanem!

En una de les visites al seu restaurant ens van servir, en format d’aperitiu, l’enciam brut. El nom, evidentment, ens va sobtar i ja ens vam quedar perplexos al veure que es tractava d’una amanida d’hivern feta amb patata, ceba i botifarra del Perol,  i que d’enciam no en portava per enlloc! L’explicació de la Laia va ser d’allò més aclaridora. Antigament als hiverns on a muntanya era molt difícil que arribés verdura fresca, els pagesos se les enginyaven per poder menjar verdures. De patata i ceba sí que en disposaven perquè es guardava bé i les coïen al caliu per després fer-ne l’amanida. Se’n diu enciam brut o també amanida bruta degut al color que agafaven les verdures després de fer-les al caliu i pelar-les amb les mans brutes de cendra.

Però anem a la recepta perquè el plat és boníssim! Us adjunto també el vídeo del programa Cuines.

Ingredients:

  • 700 g de patata del bufet blanca
  • 500 g de cebes de Figueres
  • 250 g de botifarra de perol
  • oli d’oliva
  • sal i pebre

Elaboració:

  1. Posem les patates i les cebes en una safata i les escalivem al forn a 180 graus durant 90 minuts.
  2. Seguidament les deixem refredar i les pelem.
  3. En una paella amb una mica d’oli saltem un parell de rodanxes de botifarra. Quan estiguin dauradetes, les retirem i reservem.
  4. Tot seguit, en una paella amb una mica d’oli saltem la ceba tallada a dauets. Quan estigui dauradeta, hi afegim les patates tallades també a dauets, ho rectifiquem de sal i pebre i ho saltem un parell de minuts.
  5. Després, hi posem la botifarra de perol, ja pelada i tallada a dauets i ho saltem tot junt durant uns minuts.
  6. Quan ja estigui cuit, per acabar, posem un motlle al centre del plat, l’omplim amb el saltat, desemmotllem i hi posem les rodanxes de botifarra a sobre.

Altres elaboracions moooolt temptadores…

Fem uns bons ous ferrats i els col·loquem damunt un llit d'”Enciam brut”. Els coronem amb unes làmines de tòfona fresca de Tavertet i a gaudir!!!

Us haig de confessar que amb “l’excusa” d’estar embarassada vaig aconseguir que el Miquel em portés a Ca l’Ignasi per satisfer un antull irracional de menjar-me uns ous ferrats amb tòfona com el que veieu a la fotografia… mmmnnn quin vici!!! ^^ En aquesta visita vem poder conèixer el tofonaire que serveix a l’Ignasi, just quan l’hi portava la comanda. Quin aroma tant característic i penetrant que feien! Res a veure amb les que compro en conserva… clar que el preu també és molt diferent! 😛 Ara bé per nosaltres va ser una sort poder veure aquell tresor! Llàstima que no es puguin transmetre les olors a través de les fotografies encara!

Moltes gràcies Ignasi i Laia per la vostra sempre càlida acollida! Perquè durant molt temps puguem gaudir de la vostra companyia i la vostra saviesa!

I per tota la resta, no us deixeu perdre aquesta recepta tan gustosa i amb tanta història darrera, feta amb productes de la nostra terra! Bon profit! 🙂

12 Comments

  • Martí ha dit:

    Ull amb aquesta dona que se les gasta. Tòfona del país!!!

    Quin sopar, quin sopar (o dinar XDD)!

    Potser va ser el més sorprenent de la setmana l’enciam brut. EN un pim pam teia un plat que et feia agafar salivera.

    El dia 12 si tot va bé… HARLLL!!!

    (estava apunt d’anar a dormir però els obligacions primer!) Bona nit MUààààà`àààà!

    • nuni ha dit:

      Hola estimat!
      Això sí que és rapidesa!!!
      La veritat és que això de cuidar-se ho estic fent d’allò més bé! 😛
      Ja et dic jo que el dia 12 gaudirem d’allò més! De la teca i de la companyia! ^^

      Una abraçada guapíssim i bona niiiiit!!!! 🙂

  • manel ha dit:

    vaig veure la recepta a la tele i em va agrdar molt, és com una mena de patates emmascarades amb botifarra del perol en lloc de botifarra negra. i amb els ous trufats, tot un luxe! aprofita el teu estat, que no durarà sempre 😉

  • Carme ha dit:

    Vaig veure la recepta per la tele, que bona!

    Petons

  • Laia ha dit:

    Nanos, sou fantàstics !!!!

    Si tota la gent que ve a casa ens mira amb els mateixos ulls que vosaltres, què fantàstic i quina sort que tindriem!!! De totes maneres, tenim la sort de fer una feina que ens apassiona i que, si a sobre, podem fer feliços a gent com vosaltres, què més podem demanar????

    Un petó i ens veiem el dia 12…..

    Gràcies,

    Laia.

  • starbase ha dit:

    Aquesta és una amanida d’hivern sembla feta expressament per a mi, es diu enciam brut però no porta enciam. No es que no m’agradi l’enciam, però es que m’agraden molt més les patates :O

    Porta pata i botifarra… ostres, ostres, ostresssssssssss :DDD

    Boníssim!

  • Ens ho vem perdre!!! però fa una pinta…. Aquests plats tradicionals ens encanten!!

  • Hola preciosa! quines amistats més xules teniu, i com m’agrada que compartiu amb nosaltres aquests plats tan nostrats. No sabeu ls ganes que tenim d’anar-hi amb vosaltres. Un plaer, de post, i les fotos són una passada! 🙂

  • mai ha dit:

    N´he sentit a parlar tant de cal Ignasi ,i tant bé, que l´únic que no falta son ganes d´anar-hi.
    L´amanida te un aspecte espectacular i la tòfona, ai la tòfona, un plat per disfrutar-lo sense cap mena de dubte.
    Salud

  • Anna ha dit:

    La història de l’enciam brut és d’allò més cuiriosa i la recepta segur que està deliciosa!

    Petons!
    La Taula d’en Bernat

  • […] alçades no cal que us presenti ca l’Ignasi oi? Ho he fet en diverses ocasions (aquí, aquí, aquí i aquí ). En el post en que us presentava Ca l’Ignasi (per primera vegada) acabava […]

  • […] productes. Ens va explicar l’història d’un dels plats que elaboraria (l’enciam brut) i trucs molt valuosos que posarem en pràctica JA (per exemple… quan netegem i preparem […]

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN