Bloc de receptes i cuina

Cabrit macerat rostit (Sopar de cap d’any!)

SHARE
, / 5587 28

M’encanta la nit de cap d’any! És una nit màgica, una nit de transició, de tancar una època per estrenar-ne una plena d’il·lusió i bons propòsits, sempre amb el convenciment de que el nou any serà millor. Nosaltres estem convençuts, sens dubte, que aquest serà un any de grans alegries i il·lusions ja que esperem un nou petit, l’Èric, que naixerà pels volts de maig! ^^

No se m’acut una millor manera de començar l’any que brindant amb les persones que estimes, les més properes! …és un dia fantàstic!

Abans d’aquest moment màgic de les campanades però, hi ha el àpat que ens encarreguem cada any de preparar a casa nostra. Els ingredients principals? La taula ben parada, bon vi, bon cava, bones viandes i una gran família!

En aquesta ocasió el plat principal que hem escollit és el Cabrit macerat i rostit al forn. És un plat senzill de fer però que requereix d’una preparació prèvia el dia abans.

Necessitarem:

  • Tantes cuixes o espatlles de cabrit com comensals. Jo vaig fer les cuixes pels grans i les espatlles (un xic més petites que les cuixes) pels nens.

Atenció: No ens han de marcar les cuixes/espatlles. Ens interessa tenir-les senceres perquè perdin el mínim de líquids i quedin concentrats en l’interior de la carn.

  • Dos porros, dues cebes de Figueres, dues pastanagues i dos tomàquets madurs.
  • Herbes aromàtiques: Branques de farigola, romaní, anís estrellat, una branqueta de canyella, ginebrons… (les que més ens hi agradin).
  • Safrà
  • 1 got de vi negre.
  • Oli d’oliva i una mica de sal.

Preparació el dia abans:

Preparem la bresa pel macerat:

  1. Pelem i netegem molt bé les verdures i les tallem a quadradets.
  2. En una cassola amb un bon raig d’oli d’oliva sofregim lleugerament el porro i la ceba. Li afegim una mica de sal i tapem la cassola deixant-lo suar.
  3. A continuació afegim la pastanaga tallada a daus amb les herbes aromàtiques escollides.
  4. En últim lloc hi afegim els tomàquets tallats a daus amb el safrà.
  5. Ho deixem que cogui poc a poc. No volem coure les verdures, ni fer un sofregit, no cal que ens quedin tendres, tan sols pretenem coure-les lleugerament.
  6. Afegim el vi, deixem evaporar l’alcohol i tanquem el foc. Deixem refredar.

A continuació…

En un recipient adequat col·loquem estirades les cuixes i espatlles, damunt hi aboquem les verdures del macerat cobrint-les perquè quedin ben amarades de la barreja (jo tinc un tupper gegant que em va anar la mar de bé!). Tapem o filmem el recipient i ho guardem a la nevera on haurà d’estar macerant-se unes 24 hores.

Atenció: En aquest moment no afegim ni sal ni cap mena d’àcid a la carn.

Passades 24 hores:

  1. Preparem una safata una mica fonda del forn i la graella que encaixarem a sobre.
  2. A la safata hi posarem totes les verdures i líquid resultant de la maceració.
  3. A la reixa hi posarem les cuixes i espatlles netes de bresa (traiem amb les mans ben netes les verdures restants que col·locarem a la plata de sota).

Preparació de les cuixes:

  1. Agafem sal gruixuda i la tirem damunt les cuixes. Els hi farem un massatge per tal de que la sal s’impregni i es desfaci en l’interior de la carn. També els hi tirem pebre i si volem alguna herba aromàtica més (farigola, romaní…). Les embetumem d’oli i cap al forn!
  2. En el forn col·locarem la safata amb la bresa sota i encaixada damunt la reixa amb les cuixes que mentre es rosteixin aniran deixant anar el suc damunt la safata. Ho courem aproximadament 1 hora i mitja (45 minuts per cada banda de la cuixa/espatlla) a 180º C amb l’escalfor de dalt, a baix i el ventilador (el temps de cocció dependrà de cada forn. Cal mirar que ens quedi dauradet). Si durant la cocció observem que el líquid de la bresa se’ns ha evaporat, hi afegirem una mica d’aigua per mantenir-la humida i que no se’ns cremi.
  3. Un cop cuit passarem pel colador xinés la bresa amb el suc resultant de la cocció i ens quedarà una salsa gustosíssima que ens servirà per salsejar el plat (si cal, rectifiquem-la de sal).
  4. Per acompanyar el plat, i pensant amb la salseta tant bona que fem de la bresa, vem optar per uns daus de patates fregides que sempre triomfen en grans i petits!

Muntem el plat: Col·loquem en un plat gran la cuixa/espatlla salsejada i acompanyada de daus de patates fregides. I que aprofiti!!!!

El plat va quedar molt gustós i va agradar a tots, tant grans com petits. I així és com acabem un any per començar-ne un que serà fantàstic!!! Bon any nou per a tots i totes!!! 😀

28 Comments

  • jordi ha dit:

    Carai quin tiberi!! bon any nou i felicitats!!

  • Sión ha dit:

    Si amb boca esta tant i tant bé com al plat, es una recepta de 10
    Bon Any 2011
    Petons

  • Eva ha dit:

    MOOOOOLTES FELICITATS!!!! Això si que és una bona noticia!!!!:) El tercer, no??? Estareu ben divertits!!!!
    Petunets,
    Eva.

    • nuni ha dit:

      Hola Eva!
      Doncs sí! El tercer!! Ja ho pots ben dir que estarem ben distrets!
      Com tu amb el Jan però amb dos germanets grans que ens donaran un cop de mà! 😉
      Que passeu molt bon any! Una abraçada!

  • josep ha dit:

    Sens dubte, aquest plat es una gran manera de començar un any que pel que es veu serà ple d’alegries. Felicitats pel nou fitxatge de cuinetes del mes de maig.
    Molts petons

  • Lourdes Coloma ha dit:

    Uau! Quin sopar! A quina hora em de venir l’any que ve? 🙂
    Petons familia!

    • nuni ha dit:

      Hola Lulu!!

      Ja ho sabeu! Podeu venir quan vulgueu!!!
      Sou un xollo de convidats! Porteu panets i ho regarem amb Castell del Remei, a veure si deixa al Miquel ben “repercutit”! xD

      Una abraçada família!!!

  • Lluis ha dit:

    Quina pinta mes bona

    • nuni ha dit:

      Moltes gràcies Lluís!!

      Que sàpigues que els teus panets van triomfar sucant la salseta!!!!

      Ja tardeu a tornar no? Una abraçada!!

  • maia ha dit:

    Primer de tot, moltes feliçitats! i aquest cabrit te una pinta “escandalosa” tenia que estar bonissím. Salutacions

    • nuni ha dit:

      Hola Maia!

      Moltíssimes gràcies!! El cabrit, que ja és bo de per si, amb el macerat de verduretes i vi estava d’escàndol!!! I la salseta… mmmm!!!

      Una abraçada i molt bon any!

  • Nosaltres, la nit da cap d’any és la que anem a dormir més d’hora! A nosaltres ens encantaria passar una nit de cap d’any amb vosaltres i els nens i en Martí. Seria fantàstic.
    El cabrit llueix superb, Nuni!!

    • nuni ha dit:

      Estimaaaaats!!!
      Qualsevol nit amb vosaltres és magnífica!! a veure si quedem d’aquí poc i muntem una altra “juerga”! Ens van encantar celebrar el Nadal amb vosaltres en el sopar de #sopaipiula!! xD Va ser geniaaaal!!!!
      Molts petons estimats i fins ben aviat! 😀

  • starbase ha dit:

    Nuni, aquesta entrada se m’havia escapat en el frenesí de la entrada d’any.

    Realment hi ha clàssics que són impressionants, i per això ho són. Us ha quedat de fàbula i bandera i mocador.

    De pas, us dessitjo a tota la family un molt bon 2.011

    🙂

    • nuni ha dit:

      Hola Òscar!!! 😀
      Molt gustós va quedar el cabrit amb el macerat!
      Igualment molt bon any per vosaltres també, estimats!

      Una abraçada!!!! 😉

  • mai ha dit:

    Sión, un plat deu el miris com el miris, per bo, per la qualitat, per l´elaboració, molt i molt bo, segur el vau disfrutar.
    que tingeu un bon any que sembla que així es presenta.
    Felicitats!

    • nuni ha dit:

      Moltes gràcies Mai!!! Però no sóc la Sión! Sóc la Nuni de Cuinetes! La Sión és del bloc Fem un mos. Som tanta colla ja, oi? 😛
      La veritat és que vem gaudir molt de l’àpat!! Igualment molt bon any!

      Una abraçada!

  • massitet ha dit:

    Hola quintet!
    Quin super rostit! Mai abans havia vist un macerat amb verdures cuites o, si més no, no el recordo. Ha de quedar excel·lent…
    Ves que aquest rositi no acabi a la taula de la nosta familia un Nadal d’aquests!!!

    Salut!

    • nuni ha dit:

      Hola Massitet!!! 😀

      Jo tampoc n’havia vist mai cap de macerat amb la bresa cuita, fins que a l’escola de cuina Xup xup fa la cassola (de Terrassa) ens el van ensenyar a fer en un especial rostits! Queda molt bo i la salseta és d’aquelles que no et canses mai de sucar-li pa!!!

      Una abraçada parella! 🙂

  • Martí ha dit:

    Estava macerant el comentari. Jo l’¡he deixat més dies perquè agafés més gust!!! :PPP

    Jo mai havia vist aixìo de macerar amb verdures cuites però sembla interessant!

    A la feina el cabrit el rostim amb brandy, oli i romaní amb cebetes perla i és genial! Aquest ja ni te cuento :))))))))))))ç

    Molts petons als 5 m,acerats 48 hores amb molt d’amor ^^

    • nuni ha dit:

      Uuuuuééééé!!!! Hola Martinet!!! El comentari més esperat de l’any!!! 😉
      Doncs les verdures no estan del tot cuites però sí que tenen un punt de cocció. S’acaben de coure al forn juntament amb el cabrit.
      Està molt bo! I el teu del restaurant també ho ha d’estar moltíssim!!! A veure si et venim a veure un dia i provem aquests plats tant bons que feu! ^^

      Una abraçada estimat!! I gràcies per pensar-hi! ^^

  • […] il·lusió poder-vos anunciar que L’ÈRIC JA ÉS AQUÍ!!!! Com us vem explicar fa uns mesos [aquí] aquest any que encetàvem sabíem que seria ben especial! Esperàvem un petit (el nostre tercer […]

  • […] sopar de cap d’any d’aquest any! Com us he explicat en alguna ocasió (aquí, aquí, aquí i aquí) a casa ens encarreguem de fer el sopar de cap d’any per a la meva família i […]

  • […] Quan us anunciàvem que l’esperàvem […]

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN