Bloc de receptes i cuina

Moussaka [moussaká] (Grècia I)

SHARE
, / 4704 12

Què us sembla si comencem per un clàssic de la cuina grega? La Moussaka!

Com us deia anteriorment la Moussaka pot tenir variacions depenent de la persona que ens la prepara o el municipi on la demanem. De totes les Moussakes que hem menjat durant aquests dies de vacances no n’hi ha hagut cap d’igual a l’altre. Ens n’hem trobat algunes que portaven un llit de patata, una sola capa de bolonyesa, capes de diferents làmines de verdures intercalades (albergínia, carbassó, perbrot,…) coronat amb beixamel i formatge gratinat. O sigui que malgrat us en posarem una de recepta de moussaka extreta d’un llibre grec de cuina grega, podeu adaptar-la al vostre gust tal i com fan els grecs!

Ingredients (per a 6 – 8 persones):

  • 3 Albergínies grans
  • 1 ceba gran (picada)
  • 1 dent d’all (picada fina)
  • 1 quilo de carn magra de xai picada
  • 100 ml de vi negre
  • 300 g Tomàquet triturat
  • Sal
  • Oli d’oliva
  • Sucre
  • 1/4 de culleradeta de canyella mòlta
  • 1 cullerada d’orenga fresca picada (o  1 culleradeta d’orenga seca)
  • 1 fulla de lloré
  • Pebre negre
  • 85 g de mantega
  • 85 g de farina
  • 600 ml de llet
  • 1 ou batut
  • 25 g de formatge kefalotori o pecorino, ratllat

Elaboració:

  1. Tallem les albergínies a rodanxes fines, les col·loquem dins un colador (amb un plat a sota) i les espolvoragem amb sal. Les tapem amb un plat per sobre de manera que ens faci de pes. Les deixem 30 minuts per tal d’eliminar-ne l’amargor.
  2. Mentrestant, escalfem 2 cullerades d’oli d’oliva en una cassola gran. Afegim la ceba i l’all picats i els sofregim durant 5 minuts (fins que estiguin tendres). Afegim la carn picada de xai i el sofregim uns 5 minuts fins que es dauri, remenant sovint.
  3. Incorporem el vi i deixem que s’evapori d’alcohol. A continuació afegim el tomàquet triturat, el sucre, la canyella, l’orenga, la fulla de lloré i salpebrem. Ho deixem coure a foc lent, sense tapar, remenant de tant en tant, durant 20 minuts.
  4. Esbaldim les rodanxes d’albergínia amb aigua freda i les assequem amb paper de cuina. Afegim força oli d’oliva en una paella gran (fins a cobrir el fons) i l’escalfem. Afegim una capa de rodanxes d’albergínia i les fregim pels dos costats fins que es daurin una miqueta. Les retirem de la paella i les escorrem amb paper absorbent. Repetim el procediment amb la resta d’albergínia afegint l’oli que ens faci falta.
  5. Per fer la salsa (estil beixamel) que cobreix la moussaka fem un roux amb la mantega i la farina remenant sovint fins que la farina ens quedi cuita. A continuació afegim la llet bullint i remenem enèrgicament per tal de que no ens quedin grumolls i fins que la salsa espessi. Fora del foc salpebrem al gust i un cop s’hagi refredat una mica hi afegim un ou batut tot remenant amb les varetes.
  6. Disposem una capa d’albergínia en el fons d’una plata que pugui anar al forn. Damunt una capa de carn. Anirem alternant capes d’albergínia amb capes de carn i ho coronem amb la salsa (estil beixamel) i espolvoregem el formatge ratllat pel damunt. Una variant de la Moussaka (com la de la foto) és que les capes d’albergínia (o pebrot o carbassó) es col·loquen a sota, entremig tota la carn i es tapa amb una altra capa d’albergínia.
  7. Enfornem la Moussaka a 180ºC (escalfor a dalt i a baix) fins que ens quedi daurada, durant aproximadament 50 minuts (el temps dependrà de cada forn). I la servim calenta o tèbia.

La Moussaka és un plat molt agraït que continua estant deliciosa un o dos dies després! Tan sols cal escalfar-la i servir-la! I per acompanyar unes bones llesques de pa i una amanida verda! Bon profit!!! 😉

12 Comments

  • La moussaka, identificada a casa de manera informal com la lasanya grega vegetal (tot i que porta la carn) es un plat sensacional que ens ha donat molts moments d’alegria i plaer.

    Jo amb pebrot i carbassó no la he fet mai i ara ja tinc ganes de probar-la amb aquesta variant.

    Quantes cosetes bones gregues que ens fareu gaudir!! (espero).

    Una abraçada.

    • nuni ha dit:

      Hola Òscar!

      És tant bona la Moussaka! En qualsevol de les seves varietats és fantàstica!
      La propera recepta que posaré al blog són unes mandonguilles gregues que prometen molt!!! Boníssimes!!!!

      Una abraçada!!! 😀

  • Lourdes Coloma ha dit:

    Jo en vaig fer l’altra dia una mica més senzilla, però bona! M’encanta la moussaka i aquesta amb pebrot i carbassó deu estar deliciosa!
    Petons grossos!

    • nuni ha dit:

      Hola Lulu!

      Doncs segur que estava boníssima la teva moussaka! A mi la que més m’agrada és la d’albergínia, però la de carbassó i pebrot és molt original!
      I la carn picada que sigui de xai també li dóna tot el gust grec!

      Molts petons!!!!

  • Hola, ens assembla fantàsticament bé començar per aquesta meravella grega. La foto és genial, s’aprecien les diferents capes de cosetes bones. Cada vegada que publiques quelcom de grècia, ja imaginem com seran les vacances, tots plegats a Grècia, ens ho passarem bé, oi?

    Muac

    • nuni ha dit:

      Hola estimats!!

      Ens ho passarem genial!!! Quines ganes!!!
      Per cert la propera recepta és boníssima! Keftedes!!!
      Bones vacances estimats meus! Fins a la tornada!

      Una abraçada i petonets!

  • Josep Colet ha dit:

    La moussaka és possiblement el més conegut dels plats de la cuina grega, i en qualsevol de les seves versions, és una autèntica delícia.
    Una abraçada

  • gemma ha dit:

    Crec que passa com aquí amb els canelons: cada casa té la seva propia recepta amb les variacions que s’adapten més al seu gust.
    Els meus pares acaben d’arribar de Creta i s’han atipat de mussakes, je jeje…

    • nuni ha dit:

      Hola Gemma!

      Doncs sí, passa una mica com en les nostres receptes més tradicionals que de casa en casa i de població a població hi ha variacions! Els canelons en són un bon exemple!

      Que xulo Creta! Segur que se n’han atipat de Moussakes entre d’altres delícies gregues!!!

      Una abraçada!

  • anna ha dit:

    És cert que hi ha un munt de moussakes diferents, però aquesta em sembla ideal. Enhorabona als cuiners!!!!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN