Bloc de receptes i cuina

Tortell de Reis (una altra recepta!) ^^

SHARE
, / 3492 12

Una altra tradició que fa anys que portem a terme és la de portar el tortell de Reis al dinar que fem a casa de la meva germana (ens hagués tocat la fava l’any anterior o no…). Els primers anys el compràvem a la pastisseria, però ens trobàvem que un tortell farcit de crema per a 15 persones ens costava un dineral. Des d’aleshores (fa ja un parell d’anys) que el tortell l’elaborem nosaltres mateixos i el resultat mai ens ha decebut.

Aquest any hem optat per fer una recepta diferent del tortell. Els ingredients són bàsicament els mateixos que en la recepta que us vaig posar fa un any del Tortell de Reis (que era del programa de TV3, Dolça Catalunya), però aquesta que us explicaré varia canviant l’aigua per llet, fet que fa que el tortell quedi més flonjo i recorda molt al brioix. L’altre recepta (un clàssic del tortell original) recorda més al pa. També varia en la metodologia sent aquesta darrera més senzilla d’elaborar.

Per fer-lo més especial vaig demanar a la Lourdes si les The Big Mamas em podien fer unes corones reials per a cada nen, que els hi servissin per poder-les també utilitzar la resta d’any disfressant-se de Reis i Reines. I ens va fer unes corones que són una xulada com podeu veure! Les corones són precioses i els nens van estar molt contents!

Anem a la recepta!


tortell.jpg

Ingredients:

  • 1/2 Kg de farina de força
  • 200 ml de llet
  • 2 ous
  • 20 gr. de llevat premsat (de forner)
  • 50 g de llard (o mantega)
  • 65 g de sucre
  • un pessic de sal
  • la pell d’una llimona ratllada molt fineta
  • fruita confitada per decorar el tortell (cireres, taronja, meló…)
  • Una fava i una figureta del Rei

Per farcir:

Preparació:

1. Desfem el llevat amb la llet, i afegim la resta de ingredients i, al final, la farina. Treballem aquesta massa fins que no s’enganxi als dits.

2. Untem el taulell amb una mica d’oli, hi posem la massa damunt i l’arrodonim. La deixem dins un bol untat amb oli i tapat amb un drap de cotó, en un lloc sense corrent d’aire. Ho deixem reposar mitja hora perquè llevi.

3. Estirem la massa passat aquest temps i li donem forma de tortell (primer fem una botifarra i després n’unim les puntes).

4. El posem damunt una safata del forn (damunt paper de forn o silpad), el pintem amb ou batut i hi col·loquem la fruita confitada. Ho deixem llevar fins que dobli el volum (unes dues hores aproximadament).

5. Passat aquest temps l’empolsinem de sucre i l’enfornem a uns 220ºC durant 10 o 15 minuts (dependrà del forn).

6. Un cop fred el podem tallar pel mig i farcir-lo de nata, crema o trufa, amagant-hi la fava i la figureta del Rei a dins.

I amb aquesta recepta dono per acabat el “cicle de receptes Nadalenques”! I tornem ja del tot a la vida quotidiana!

Bon profit!

PD: El Rei li va tocar al meu germà i la fava… a la meva filla… per tant com marca la tradició, l’any que ve sant tornem-hi! A fer el Tortell!

12 Comments

  • Mmmm nosaltres sempre l’hem copmprat i res d’invencions extranyes, de massapà!

    I no és basicament una massa de briox? Jo juraria que si…

    M’agrada, però, la idea d’utilitzar crema catalana ^^ al poble també fan una crema de rovell (vease yema clara), l’obren i la part de dalt la posen del reves, posen la crema i la cremen i… mmmmmmmmmmmmmmmmmmm

    ala fins diumenge!

    • nuni ha dit:

      L’original té una base més aviat de pa.
      I aquest fet amb llet, diria que és la mateixa recepta que la massa de briox (si més no el gust el recordava moltíssim!).
      El massapà a casa tampoc ens agrada massa per farcir el tortell i per això el farcim de crema (cada any!).

      Fins diumenge Tinet! Ptns!

  • Estimadissima i poderosa Nuni, avui m’has arriba al cor amb el tortell de reis, per a mi el millor de tot el Nadal, he de dir que jo sóc de les de massapà(visca el massapà, visca!!). La idea de la corona molt original, com sempre, com totes les idees que tens. Un plaer inmens estar aquí, amb tu. Mil·lions de ptons.

  • gemma ha dit:

    A mi també m’agrada més el tortell de brioix que el que s’assembla al Roscón… i ciom el Martí, acasa el que triomfa és el de massapà 😉

  • Glòria ha dit:

    A mi també m’agrada més el massapà, ara que el brioix farcit de crema… cremada… ummmmmmm, boníssim!

  • emma ha dit:

    Nena aquest any ens vam quedar sense tortell, l’any que vé el preparo jo amb la teva recepta, ho veig molt senzill (potser acabaré demanan-te un help, jajaja).
    La corona una preciositat (que vaig a dir jo)

  • Lourdes ha dit:

    Tant sigui de crema com de massapà, si l’has fet tu ha de ser boníssim!! En nom de les The Big Mamas moltíssimes gràcies per pensar sempre en nosaltres per “engalanar” les teves creacions (disfrutem molt fent-t’ho), fer-nos publicitat i ens alegrem que els nanos estiguèssin contents.
    Petons guapa.

  • fem un mos ha dit:

    Noia bols dir que ha casa dels teus pares no fan trampa, amb la fava, perquè així sempre fas un senyor tortell.
    petons

  • Carme ha dit:

    Nuni, Que bo amb la crema!! la corana reial una xulada!!
    ptns

  • eva ha dit:

    A mi m’agrada el tortell de brioix i farcit de crema…així que aquets hagués triunfat!!!! M’ha encantat les corones…ara visito aquets blog… 😉
    Petunets,
    Eva.

  • StHilari ha dit:

    aquest tortell té una pinta…. a veure si per als propers reis faig jo també el tortell, ..ja tronaré a buscar la rcepta!!

  • […] La meva cosina Lourdes de The big mama’s (de qui ja us he parlat en alguna ocasió aquí i aquí), em va oferir la possibilitat de fer un taller de decoració de galetes amb la Dolo de […]

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN