Bloc de receptes i cuina

Crema de gambes amb tres textures

SHARE
, / 5354 13
Comencem pel primer plat del sopar de Cap d’any: Crema de gambes amb tres textures.
Cal dir que aquest plat ens el va ensenyar la Mireia Carbó al Club Social Caprabo, en el taller de Nadal per a blocaires del passat desembre. La recepta no té grans complicacions (però com diu la Mireia, això no s’ha de dir!) i és d’aquelles que et fa quedar tant i tant bé! A part, és bonííííssima!

Les tres textures són: la crema, les cues de gamba saltades i un “carpacho” de gamba.

Crema gambes.jpg

Per preparar el “carpacho” (per a 4 raccions):

  • 8 gambes FRESQUES (han de ser fresques perquè un cop fet el “carpacho” l’haurem de congelar, i com sabeu el que ja hem descongelat no es pot tornar a congelar!)
  • 8 Làmines de plàstic (de les de separar l’embotit)
  • 1 bon cassó
  • 1 superfície llisa de treball (ja sigui el marbre o sobre una fusta de tallar)
  1. En primer lloc pelem les gambes i els hi treiem l’intestí (és al filet negre que tenen a la part superior).
  2. Agafem una làmina de plàstic i al centre li posem dues cues de gamba capicuades.
  3. Col·loquem una altra làmina de plàstic al damunt.
  4. Amb el cul del cassó donem cops a les gambes fins que ens quedin ben planes i en forma de cercle (les ajudem recollint-les cap al centre).
  5. Un cop tenim un cercle de “carpacho” ben primet el reservem tapat entre les làmines.
  6. Prosseguim de la mateixa manera amb els altres (els apilem separats amb les làmines) i els congelem.

Per la crema (4 raccions):

  • 12 gambes ben maques (aquestes ja poden ser congelades)
  • 1 porro
  • 1 ceba
  • 1 pastanaga
  • 1 gra d’all
  • 3 tomàquets madurs
  • 200 g de carbassa
  • 2 cullerades de farina d’arròs
  • 10 ametlles
  • 2 litres d’aigua
  • 1 tòfona
  • Sal, pebre i oli.
  • Una mica de crema de llet (opcional, jo no n’hi vaig posar)

  1. Agafem les gambes i els hi tallem la punta del cap per eliminar part dels bigotis i els ulls (va bé que estiguin una mica congelades).
  2. A continuació pelem les gambes i en reservem les closques i els caps. Guardem les cues que saltejarem just abans de muntar el plat (les reservem a la nevera mentre estant).
  3. Tallem la pastanaga, la ceba i el porro a daus. Piquem la dent d’all.
  4. En una olla amb un raig d’oli sofregim les closques i caps de les gambes, amb la pastanaga, el porro, la ceba i la dent d’all.
  5. Quan se’ns hagi begut l’aigua, afegim els tomàquets ratllats i continuem coent.
  6. Un cop cuit afegim la carbassa tallada a daus, l’aigua i les dues cullerades de farina d’arròs (que ens ajudaran a espessir la crema). Remenem, tapem i ho deixem coure aproximadament mitja hora, a foc mitjà.
  7. Passat aquest temps triturem les ametlles amb una mica de la crema i les afegim a l’olla.
  8. Triturem la crema amb el túrmix (controlant que la carbassa sigui cuita), la passem a continuació pel colador xinès i encara la podem passar per un segon colador més finet (per assegurar-nos de filtrar bé la crema per tal de que no tingui impureses com sorra per exemple).
  9. En una paella saltejem les cues de gambes amb una mica d’oli, molt poca estona (volta i volta).

Muntem el plat:

  1. Agafem els plats i en el fons hi col·loquem el “carpacho” de gamba congelat.
  2. Damunt hi posem 3 cues de gamba per cada plat, col·locades amb gràcia. Les salem amb sal Maldon (o cristalls de sal) i molem pebre damunt. A continuació ratllem amb un ratllador molt fi la tòfona.
  3. A l’últim moment, just abans de servir-ho, afegim la crema de gambes molt calenta en el plat. La temperatura de la crema farà que se’ns cogui el punt just el “carpacho” de gamba.

Queda molt bonic presentar el plat acompanyat d’una gerreta amb la crema de gamba cremant per a cadascú, però jo no en tenia tantes i per tant la vaig servir en el plat directament. En tot cas ja les demanaré als Reis de l’any vinent! ^^

La crema va quedar molt bona i lleugera fet que va ajudar a preparar l’estómac pel segon plat, que aquest sí que era potent!

13 Comments

  • Miquel Labòria ha dit:

    Va ser exquisit!

    Després de la varietat d’entrants, la crema va ser deliciosa!

  • Altra vegada el twitter m’avisa :DDD

    La recepta sembla xula xula però el millor de tot és donar els cops a les gambes, eh?! (m’encanta espalmar carn uuuuuuuu)

    Petoncitos i fins el dissabte ^^

  • Receptes.org ha dit:

    Això s’ha de provar de fer. Te molt bona pinta.

  • gemma ha dit:

    Les receptes de la Mireia tenene l’èxit assegurat!!!
    Això sí, no has de dir mai que són tan fàcils de fer, je je je… 😉

  • Diríem que aquesta crema de gambes amb tres textures ha estat el plat estrella d’aquest nadal. La Mireia ha triomfat, com sempre. Tu també, vas fer una mega àpat extraodinari. Un petó i fins dissabte.

  • starbase ha dit:

    Alsaaa quina bona pinta.

    Sensacional. 🙂

  • StHilari ha dit:

    quina casualitat! jo també he fet aquests dies un carpaccio de gambes, ja el penjaré encar el tinc que escriure, però aquesta recepta teva és una sensual combinació de textures que el converteixen en un plat de gamma extra … -crec que esperaré uns dies a penjar el meu ;-)) –
    Una abraçada

  • fem un mos ha dit:

    Tal com va dir la Mireia, el èxit esta assegurat, però sa de fer per tindre’l, ummm jo encara em llepo els dits pensa-hi, fins dissabte.
    Petons

  • Sara Maria ha dit:

    Realment va ser, amb el tiramisu de torró, l’estrella del curs de la Mireia. Genial l’àpat de cap d’Any… Fins dissabte!

  • nuni ha dit:

    Hola a tots i totes!

    Miquel, gràcies carinyo! Això que quan vas veure que utilitzava els caps de gamba molta gràcia no et va fer, eh? Però el resultat és espectacular!

    Martí, no t’enfadis que per un dia que se t’avança el tito no passa res! Ja l’he renyat! XD I lo de “matxacar” les gambes és diver diver! Una bona teràpia anti stress! Encara ho patentarem i tot!

    Receptes.org, prova-ho segur que t’encantarà! Gràcies per la visita!

    Gemma, tens raó ja sé que no s’ha de dir mai que és fàcil de fer perquè li restem valor… ai si em sentís la Mireia! 😉

    Vermells! Heu vist quin èxit els plats de la Mireia d’aquest Nadal? És una mega crack! Com vosaltres!

    Òscar, moltes gràcies! Mira que en sap la Mireia eh? Com ens agraden les seves classes! Petons! :-*

    Alfons! Ja espero el teu plat de “carpacho” de gamba!!!! No triguis a penjar-lo! 😉 Petons!!!

    Amics de Fem un mos, la Mireia és un pou de sabiduria! El plat molt bo!

    Sara Maria, encara haig de provar el tiramisú de torró! Aprofitaré una barra de xixona que ens ha quedat! Moltes gràcies i una abraçada!

    Petons a tots!!!!!

  • […] el sopar de cap d’any d’aquest any! Com us he explicat en alguna ocasió (aquí, aquí, aquí i aquí) a casa ens encarreguem de fer el sopar de cap d’any per a la meva […]

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN