Bloc de receptes i cuina

Coca de llardons (Sant Joan 2009 a Can Prim!)

SHARE
, / 2876 11

Últimament qualsevol excusa ens és bona per trobar-nos amb la família (sector Laboriada). Així doncs aquest cop ens vem convidar a passar el dia de Sant Joan a Can Prim, casa de la Núria (la de les melmelades) i en Joan (que a part del seu sant, el dia abans havia estat el seu aniversari). El motiu de la trobada era que havíem de “batejar” a les noves incorporacions a la família: un ramat d’ovelles i un corralet de gallines amb el seu gall.

Així doncs al matí del dia 24 de juny a la Vall d’en Bas hi faltava gent! Vem aterrar un desplegament de 28 persones d’edats compreses entre els 6 i els 93 anys!

Després de la ruta turística pels voltants de la casa, visitant el corral, el ramat d’ovelles i el nou hort, vem fer un súper aperitiu. De dinar: amanides, carn a la brasa i torrades. I de postres coques de Sant Joan.

La coca de llardons de Sant Joan la vaig fer jo, i la recepta l’he treta de la cuina vermella. És la següent i val a dir que era boníssima. Perquè ens surti una coca gran (de la mida de la safata del forn) les proporcions són les següents:

Sant Joan 2009.jpg

Ingredients:

  • 300 g. de farina
  • 50 g. de sucre + sucre per empolvorar
  • 200 g. de llardons esmicolats
  • 150 g. de pinyons
  • 100 g. de llard
  • 2 ou
  • 2 culleradetes de llevat en pols
  • 2 cullerades d’aigua
  • 2 pessics de Canyella en pols
  • 2 pessics de sal

Preparació:

  1. Barregem amb les mans la farina, el llevat i els llardons (que haurem trinxat prèviament), fent-ne un cercle.
  2. En el centre del cercle hi posem els ous (reservem una mica de rovell), la llard, la canyella, el sucre, l’aigua i la sal.
  3. Treballem la massa, primer amb la forquilla i després amb les mans fins que quedi la pasta unida. La deixem reposar mínim mitja hora.
  4. Mentrestant encenem el forn a 180 graus, amb l’escalfor de dalt i de baix, i engreixem la placa del forn.
  5. Aplanem la massa amb el corró i la deixem fineta.
  6. Amb el rovell que hem reservat, el batem amb una mica d’aigua, pintem la coca, espolvorem amb el sucre i els pinyons.
  7. L’enfornem i la deixem coure uns 20 o 25 minuts fins que quedi ben rossa.

No és la típica coca de sant Joan feta amb pasta de full, aquesta recorda a la coca de vidre i està boníssima! Això sí, convé menjar-ne poqueta perquè és súper calòrica! Però un dia és un dia 😉 !!

11 Comments

  • Gemma ha dit:

    Quina feinada fer la coca de llardons amb aquesta recepta! Segur que deu quedar ben bona i diferent de la típica de full 🙂
    Aquestes trobades familiars són genials, veig que a vosaltres també us passa igual: per sant Joan celebram més d’un sant i un aniversari… Amb aquestes coques segur que va ser una bona celebració!

  • Lourdes ha dit:

    La coca estava genial… boníssima!! Bon menjar, bon postre, bon lloc i bona companyia… què més es pot demanar? Si, es podia demanar cava…. Ens el vem deixar a la nevera! 🙂
    Ja trobarem una altre ocasió i ens el pendrem. Això si, amb un bon menjar, un bon postre….
    Fins aviat!

  • Estimats cuinetes, com va tot amics?
    Ja veiem que molt bé, no pareu de fer trobades, que bé!!! Què bé que la coca de llardons us hagués agradat, realment és molt bona i no massa complicada! Que es preparin els forners que la Nuni bé trepitjant fort!!
    Us estimem.

  • Ostres, la Garrotxa! Les patates de la Vall d’en Vas, el nap negre, els fèsols de Santa Pau, … mmmmm

    La recepta bona pinta tot i que no se si podria desbancar una coca de llardons amb pasta de full (tan volàtil i cruixent). Però és una bona variant!

    Una abraçada

  • Josep Colet ha dit:

    Nuni,
    Magnífica aquesta coca de llardons i sensacional el marc de trobada. La Garrotxa és un dels nostres paisatges favorits, per a trobar-se, per a menjar-hi, per a passejar o simplement per a descansar i no fer res.
    Una abraçada

  • Però que rebona aquesta coca. M’encanta i a casa meva els hi encanta. Salut!!!!

  • nuni ha dit:

    Hola a tothom!!

    Gemma, sí que n’era de bona. Una excel·lent variant de la clàssica de pasta de full. Ja veus que a nosaltres també ens passa com en la vostra família. Se’ns acomulen celebracions pels volts de Sant Joan. Sant Lluís, Sant Joan, Sant Guillem, aniversaris… vaja una festassa constant!

    Lourdes, oi que sí que ens ho vem passar genial! Tot i el cansanci acumulat de la revetlla! I el cava ens l’haurem de veure aquest estiu a mesura que anem visitant els Can Primencs! De fet nosaltres ja hi vem anar diumenge i ja n’hi ha dues menys… 😉

    Estimats vermells, ja veieu que no ens aborrim gens entre laboriades i trobades familiars vàries! La vostra recepta de la coca boníssima! Vaig optar de fer-la d’una sola peça i doblant els ingredients per tal de que em sortís una coca ben gran per tanta colla! Petons!!!!!

    Martí, veig que ets un bon coneixedor dels tresors gastronòmics de la Garrotxa!! A nosaltres ens encanta tot el que hi fan, els fesolets, els embotits, les patates de la Vall d’en Bas… mmmmnnn!!!

    Josep, moltes gràcies!! La Garrotxa també ens encanta! N’estem enamorats!! Vem estiuejar-hi uns quants anys a la Vall d’en Bas i ara tenim a la Núria, la nostra cosina, que ens hi acull com si estiguéssim a casa nostra! Una abraçada!!

    Olles, l’has provada? Que bé!!!!! Va agradar molt la coca, de fet no en va quedar ni una engruna!

    Una abraçada per a tots i totes i gràcies pels vostres comentaris!! Au revoir!!!!

  • Mercè ha dit:

    Nuni, que bé poder gaudir de trobades com aquesta!!
    I pel que fa a la coca, doncs té una pinta excel.lent!! I no dubto que devia ser boníssima!! 🙂
    Petons!

    • nuni ha dit:

      Hola Mercè!
      Ens encanten aquestes trobades! i la coca era molt bona, diferent de la tradicional realment, però molt bona!
      Petons!!!

  • Alfons ha dit:

    Ondia!! quina patxoca que fa veure una taula aplegant a tanta gent, i quina il lusió fer les postres …, segur que de la coca de llardons no va quedar ni una trista engruna per desesperació de les noves incorporacions: les gallines
    Felicitats i Fins aviat!

    • nuni ha dit:

      Hola Alfons!
      És molt xulo quan t’asseus a taula a fer un àpat familar amb 28 persones!!! Ens encanta!
      I les gallines pobres, no vem contribuir gaire a relaxar-se amb tanta gent amunt i avall!
      Ja tenim ganes de que poguin els primers ous, per tastar-los!
      Una abraçada!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN