Bloc de receptes i cuina

L’Arròs negre de l’Àlvar

SHARE
, / 2308 5

El meu germà s’ha convertit en un autèntic urbanita barceloní, això sí, continua sent un dels millors cuiners de la família! Autodidacte culinari a base de practicar el mètode assaig-error (com la majoria de nosaltres), d’haver-se empapat d’un munt de llibres de cuina i de (a mi no m’enganya…) d’haver-se recorregut els millors restaurants de Barcelona, s’ha convertit sens dubte en el REI dels arrossos (tot i ser republicans declarats)!

Aquest diumenge ens ha deleitat amb un altre dels seus arrossos: L’arròs negre! Us escriuré la recepta que em va passar, tot i que em temo que com a bon cuiner hi ha un bon grapat de secrets que no m’ha explicat…

Aquí la teniu:

Ingredients (per a 4 persones):

  • 4 o 5 sipietes de platja
  • 8 gambes vermelles fresques
  • Un grapat de cloïsses
  • Un bon Fumet de peix de roca
  • 1 ceba de Figueres
  • 1 pebrot vermell
  • 3 o 4 dents d’all
  • 5 tomàquets (escaldats, pelats i picats)
  • Arròs
  • Oli
  • Sal, pebre negre i pebre vermell.

Per la picada:

  • 1 o 2 bosses de tinta (de les sipietes fresques)
  • 3 dents d’all

Arròs negre.jpg

Preparació:

  1. En una planxa ben calenta marquem lleugerament les gambes amb sal i pebre, i les retirem.
  2. En la mateixa planxa marquem les cloïsses just perquè s’obrin una mica (han de quedar cruetes).
  3. Per fer la marca en una paella (que pugui anar al forn) sofregim, en un bon raig d’oli d’oliva i a foc suau, la ceba, les dents d’all picadetes i a continuació hi afegim el pebrot vermell tallat a dauets.
  4. A continuació afegim la sípia tallada a daus amb una mica de pebre vermell.
  5. A mig sofregir afegirem els tomàquets picadets i salpebrem. Ho deixem coure.
  6. Anirem mullant lleugerament la marca amb el fumet bullint i la deixarem reduir. Ho repetirem 2 o 3 vegades.
  7. Un cop sofregit afegim l’arròs (un grapat generós per persona) i remenem per incorporar-lo al sofregit. Ho deixem coure 1 minut.
  8. Afegim el fumet bullint (2 vegades i mitja la proporció d’arròs), la picada que haurem fet en el morter, amb 3 dents d’all i 1 o 2 bosses de tinta (deixatada amb fumet) i ho deixem coure durant 8 minuts.
  9. Passats els 8 minuts posem la paella al forn, preescalfat a uns 160ºC, durant 10 minuts.
  10. Quan falten 2 minuts afegim les cloïsses.
  11. Quan falta 1 minut afegim les gambes.
  12. Passats els 10 minuts totals retirem l’arròs del forn i el servim.

Estava boníssim l’arròs!! Crec que és l’arròs amb més gust de “mar” (de peix) que he provat mai! Serà difícil que em quedi tant bo com el del meu germà, però ho anirem intentant!!! 😉

5 Comments

  • Josep Colet ha dit:

    Nuni,

    Una recepta boníssima i molt ben explicada. Els arrossos sempre m’han agradat amb bogeria, però el negre encara més.
    Fins aviat

    • nuni ha dit:

      Hola Josep!!!
      Que n’arriben a ser de bons els arrossos!! A mi també m’agraden molt! I aquest realment era excepcional! Moltes gràcies pels teus comentaris!!
      Una abraçada!

  • Mercè ha dit:

    Quin arròs més bo!! Per llepar-se’n els dits!! Felicitats al cuiner!! 😉
    A més a més, està molt ben explicada la recepta! 🙂
    Petons!

    • nuni ha dit:

      Hola Mercè!
      Doncs de debò que era boníssim i el cuiner tot un professional!
      Quin luxe tenir a la família algú amb tant bona mà per la cuina com el meu germà!
      Gràcies pels comentaris!!!
      Petons!!!

  • Ei, cuinetes, quina passada d’arròs. A la propera vegada que vingui també l’Àlvar, no?

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN