Bloc de receptes i cuina

Mona de Pasqua (Mona de xocolata)

SHARE
, / 4564 9

Sabeu que el mot Mona prové de la paraula d’origen àrab munna, que significa regal? Doncs així és, la Mona que regalem als nostres fillols el dilluns de Pasqua, es fa seguint la tradició que celebrava la fi de la Quaresma (període d’abstinència i dejuni). Les Mones, però, no eren de xocolata antigament, eren pastissos amb ous durs per sobre. Tenien tants ous durs com anys tenia el fillol.

L’evolució d’aquesta tradició fa que les mones actuals tinguin poc a veure amb les originàries. Tret de que mantenim posant-hi algun ou, però ara de xocolata (i no pas un per cada any que té el nen/a), o els pollets i les plomes que es posen simbolitzant el naixement d’aquests sortint de l’ou.

Us haig de confessar que aquestes, seran les primeres mones que hauré fet en la meva vida i em fan molta il·lusió. Per fer-les especials la meva cosina Lourdes, que en sap un munt de fer Patchwork, m’ha fet unes gallinetes amb els seus corresponents pollets per decorar-les. Gràcies a ella seran realment úniques i especials aquestes mones! Moltes gràcies Lourdes ets un sol!

Aquí teniu a la mare de les gallinetes i els pollets, la Lourdes!!!

gallinetes.jpg

La que farem avui és una Mona de xocolata.

IMG_1102.jpg

Ingredients:

  • 1 Pa de pessic
  • Almívar
  • Melmelada de maduixa
  • Ametlla laminada torrada
  • Glaça de xocolata
  • Decoració de les Mones (Ous, plomes, pollets…)

Per l’almívar:

  • 100 g de sucre
  • 100 ml d’aigua
  • Gotes de suc de llimona
  • Un rajolinet de Countrau
  1. Coem l’aigua, el sucre i unes gotes de suc de llimona durant 5 minuts aproximadament (a foc mitjà i no cal remenar).
  2. Fora del foc hi afegim un rajolí de Countrau.

Per la Glaça de xocolata:

  • 46 g d’aigua mineral
  • 336 g de sucre
  • 224 ml de nata líquida per a muntar
  • 70 g de cacau amarg en pols
  • 2,5 fulls de gelatina neutra

  1. Posem a hidratar les fulles de gelatina en un bol amb aigua freda.
  2. En un cassó fem bullir la nata, l’aigua i el sucre.
  3. Un cop fora del foc afegim el cacau en pols.
  4. Hi passem el túrmix per tal d’aconseguir una mescla homogènia.
  5. A continuació incorporem les fulles de gelatina a la barreja, ben escorregudes. Ho barregem fins que es dissolguin bé.
  6. Colem la glaça pel xinés per evitar que hi quedi cap grumoll.
  7. El reservem un mínim de 6 hores a la nevera.

Muntatge del pastís:

  1. Tallem el pa de pessic en dues o tres rodanxes iguals (jo n’he fet dues).
  2. Banyem les rodanxes amb una mica d’almívar aromatitzat i les farcim amb una fina capa de melmelada de maduixa.
  3. Tornem a col·locar el pa de pessic d’una sola peça.
  4. Posem el pa de pessic damunt d’una reixa amb una safata a sota que ens servirà per recollir la glaça que ens caigui al banyar el pastís.
  5. Escalfem al microones, a poca potencia, la glaça de xocolata fins que arribi a uns 40 ºC (que estigui calentona però no cremi).
  6. L’aboquem damunt el pastís de manera uniforme. Si cal repetim el procés per tal de fer una capa més consistent (a mi m’ha fet falta).
  7. Enganxem pels voltants l’ametlla laminada torrada.
  8. Deixem refredar el pastís a la nevera per tal de que la glaça qualli i s’endureixi.
  9. Aleshores serà el moment de decorar-la amb els ous, plomes, pollets, gallinetes…

IMG_1103.jpg

Bon profit i demà… més mones!!

9 Comments

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN