Pa de pessic

Us presento una recepta que ens servirà de base per a fer vàries preparacions de pastissos com la mona, la sara o el sacher, o per menjar-se’l a pessics com el seu nom indica: el Pa de pessic.

Aquesta recepta ens la va passar la Mireia Carbó en la classe especial mones que va fer durant el mes de març al Club Social Caprabo.

IMG_1081.jpg

Ingredients:

 • 3 rovells d’ou
 • 1 ou sencer
 • 50 g de sucre
 • Ratlladura de llimona (fineta)
 • 80 g de farina tamisada
 • 20 g de farina de blat de moro tamisada (Maizena)
 • 30 g d’ametlla en pols
 • 3 clares d’ou
 • 80 g de sucre

Elaboració:

 1. Batem els 3 rovells d’ous, l’ou sencer, els 50 g de sucre i la ratlladura de llimona fins que quedin ben esponjats (han de triplicar el seu volum).
 2. A part, batem les clares, incorporant els 80 grams de sucre poc a poc, fins que quedin ben esponjades.
 3. Barregem lleugerament els rovells batuts a les clares esponjades i seguidament incorporem les farines i l’ametlla en pols tamisades molt suaument (en un bol que anirem giravoltant mentre remanem de baix cap a dalt).
 4. Dipositem la massa pel pa de pessic dins un motlle d’uns 20 cm de diàmetre (que haurem encamisat prèviament amb mantega i farina) i el coem al forn, prèviament escalfat, a 180ºC durant 20 minuts.
 5. El deixem reposar (millor si és per l’endemà).

I demà… a preparar Mones! Bon profit!!!

IMG_1080.jpg

Pin It

38 comentaris a “Pa de pessic

 1. Nuni, t’ha quedat un pa de pessic perfecte!! :) Ja tinc ganes de veure la teva mona! ;) jeje
  Per cert, de quina mida és el motlle que vas fer servir?
  Petons!

 2. M’agradat aqueta manera de fer el pa de pessic! vaig a fer-la!

  Ja el veuras al meu blog, gràcies.

  Rec ords

 3. Ostres! El pa de pessic m’encanta, en faig de tan en quan i a casa vola en un tres i no res.
  Justament a la revista Descobrir Cuina d’aquest més hi ha un reportatge mol interessant sobre el pa de pessic, variants, història i unes quantes receptes.

  Apunto aquesta recepta que és una mica diferent de la que coneixia.

  Una abraçada!

 4. Retroenllaç: Mona de Pasqua (Mona de xocolata) | Cuinetes

 5. Hola a tothom!!!

  Mercè, Moltes gràcies!! La veritat és que amb aquesta recepta el pa de pessic queda espectacular! El motlle és de 20 cm (no vegis el que em va costar de trobar!!!). Jo en tenia de més grans (26 i 28 cm) però per fer mones vaig preferir tenir-ne un de més petitó.

  Vella carmenyola, segur que t’encantaran el resultat del pa de pessic, ja m’ho explicaràs al blog!

  Olles, posa-la a pendents però cap amunt val? ;-) Segur que t’agradarà molt!

  Martí, és ben veritat que a pessigades s’acaba de seguida!! Jo he hagut d’amagar-lo per poder fer-lo servir l’endemà per fer la mona! Imagina’t!!

  Una abraçada guapíssims!!!

 6. Retroenllaç: Mona de Pasqua (Mona de Gema) | Cuinetes

 7. Retroenllaç: Mona de Pasqua (Pastís Sara) | Cuinetes

 8. M’agrada molt aquesta recepta, la provaré de fer per la mona del meu nebot!!!! per poder-la fer un un motlle una mica més gran em podries indicar quines serien les quantitats???
  Moltes gràcies

  • Hola auryncake!
   Moltes gràcies pel teu comentari! :)
   Jo quan faig la mona gran (en un motlle de 30-35 cm) el que faig és doblar la proporció dels ingredients. I em queda un pa de pessic espectacular! ;)
   Ja em diràs que tal t’ha anat!

   Petons!

 9. Hola Nuni, em preguntava si tindries alguna recepta per celíacs. Es que tinc una neboda que ho és i jo li he de fer la mona; he provat la teva recepta i no hi ha manera que puji amb la farina de celíacs.

  Moltes gràcies

 10. Retroenllaç: Pastís de tres xocolates | Cuinetes

  • Hola Sara!
   No, no porta llevat. Amb les clares muntades la barreja queda prou esponjada. Però cal anar en compte a l’hora de barrejar-ho per tal que no ens perdin aire. Queda un pa de pessic molt bo, ja ho veuràs! ;)
   Gràcies a tu pel teu comentari! Fins a la propera! :)

 11. Demà el farem al restaurant de Campins les Albes, ja us direm que en diuen els clients, però fa una pinta deliciosa.

  • Ostres!! Quins nervis!! ;) M’afalaga molt que el feu al restaurant! I m’agradarà molt conèixer la vostra opinió i la dels vostres clients! ;)

   Gràcies per visitar-nos i fins aviat!! :)

 12. Hola nuni! aquesta recepta de pa de pessic és boníssima! gràcies per compartir-la! Tinc un dubte i és que no sé com aconseguir que em quedi la superfície uniforme (ja que a mi em queda sempre “abombada” per la part central i més baixet pels laterals…) com ho puc aconseguir?

  Merci!!

  • Hola Maria! Gràcies pel teu comentari! :)
   Perquè et quedi llisa la superfície del pa de pessic és un truc molt fàcil! Talla horitzontalment la superfície abombada amb un ganivet llarg, un cop la tinguis més o menys llisa és tan fàcil com girar el pastís! De tal manera que la part del fons del motlle (que és completament llisa i uniforme) passarà a ser la part de dalt del pastís!! ;) ja m’explicaràs q tal! Petons!!!

 13. Hola!! Acabem de fer un pa de pessic per començar a practicar de cara a les mones! Hem seguit el procés d’elaboració pas a pas i sembla ser que la massa no ha acabat de pujar. Sí és cert que el motlle és una mica més gran. Em pregunto si a aquests ingredients se li pot sumar llevat i en quina mesura. La massa no ha pujat però té un gust boníssim! Moltíssimes gràcies!! :D

  • Hola Alba! Per garantir que el pa de pessic tingui cos un pas molt important és blanquejar bé els rovells i muntar les clares a punt de neu (per separat). Aleshores barrejar-ho amb molt de compte per tal de que no se’ns “desinfli”. També és important utilitzar un motlle de 20 cm de diàmetre per tal de que tingui certa alçada. Tot i així si voleu podeu posar una cullereta de llevat químic (llevadura royal per exemple) a veure si ajuda a que no us baixi. ;) El gust certament és ben bo! Gràcies per fer-lo!!! Segur que us quedarà una mona fantàstica!! Bona Pasqua!!! :)

   • Moltes gràcies per la resposta tan immediata!! I gràcies també pels consells. Els seguirem fil per randa. Potser ens ha fallat el tema de les clares que han d’estar a punt de neu i el motlle. No hi ha res com practicar i fer-ne un altre! Bona Pasqua per a tu també :)

 14. Holaaa!! M’ha agradat molt la recepta. Però tinc dues preguntes: quanta estona el deixes reposar, se que poses fins l’endemà, però més o menys. I la segona cosa, el forn el poses per sobre i per sota, o només per sota?
  Moltes gràcies.

  • Hola Mireia!

   De fet el temps de repòs que necessita el pa de pessic és perquè se’ns refredi del tot per després poder-lo manipular i treballar per fer la mona (o el pastís que vulguem). Jo normalment el faig la nit abans per fer el pastís l’endemà al matí. O si el fem al matí ens podem esperar després de dinar, per exemple.

   El tema del forn, temperatura dalt i a baix però amb un truc! Perquè no se’ns torri en excés posarem una safata del forn buida a dalt de tot que ens farà de difusor de la calor ;) . També pots fer-ho amb l’escalfor de dalt i a baix i vigilar-lo. En quan vegis que està torradet de dalt pots tapar-lo amb paper de plata mentre s’acaba de coure.

   Que vagi bé!! Espero que us agradi! :) Petons!

 15. Hola Nuni!!
  Vull fer el pa de pessic perquè fa super bona pinta, i et volia preguntar si utilitzo farina integral i sucre moreno el resultat serà al mateix?

  Merci :)

  • Hola Eva!
   Amb farina integral no ho he provat mai, però amb sucre morè sí i també queda boníssim!
   Penso que no hauries de tenir cap problema, tot i que la farina integral no és tan refinada. Sobretot mira de blanquejar bé els rovells i muntar bé les clares. I barrejar-ho amb molt de compte perquè no se’ns desinfli. Ja m’explicaràs què tal et queda, que sempre va bé saber-ho per altres vegades! ;)
   Petons!

   • Hola Nuni!!

    El pa de pessic amb sucre morè i farina integral ha quedat boníssim!! La pròxima vegada però utilitzaré un motlle més petit o doblaré la quantitat ja que m’ha quedat molt just per partir-lo per la meitat, però segur que repeteixo perquè ha agradat molt a casa 

    Una abraçada

    • Hola de nou Eva!!
     Moltes gràcies per explicar-me què tal t’ha quedat!! Sempre em fa molta il·lusió rebre els vostres comentaris!! :) Me n’alegro de que t’hagi quedat boníssim!!! El tema del motlle és cert que és important que per la proporció d’ingredients sigui de 20 cm. Si és més gran caldrà adaptar la proporció d’ingredients com dius. ;)
     Una abraçada i feliç dilluns de pasqua!!! :)

 16. Es un bizcocho antiguo bien extendido en Europa…. creado por el pastelero ITALIANO Giovanni Battista Cabona… quien pertenecia a la corte del Marques Domenico Pallavicini, quien se vino a España como embajador de la republica de Genova. Giovanni Battista nombró a su bizcocho PAN DI SPAGNA… también es conocido en otros países como pan de Genois o pa de pessic… en Catalunya… en Italia se elabora con fécula de patata y en Vic también…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>