Bloc de receptes i cuina

Tortell de Reis

SHARE
, / 3167 9

Les mesures anti-crisi de la família ens han portat a convertir-nos en autèntics pastissers per un dia. Ens hem auto-fet el tortell de Reis!

Ja em veieu el matí de Reis llevant-me a les 7 del matí per posar-me mans a l’obra a l’obrador de Cuinetes, mentre els nens obrien regals i regals que el Srs. Reis d’Orient, els hi havien portat.

A la família no som molt amants del massapà i vem decidir, per votació popular, que el faríem farcit de crema catalana. El masoquisme de fer la crema el mateix dia que els tortells era massa bèstia i per tant vaig fer-la el dia abans.

Som-hi doncs!

Ingredients:

Per a la primera part de la massa:

  • 10 g de llevat premsat
  • 35 g d’aigua
  • 75 g de farina

Per a la segona part de la massa:

  • 35 g de sucre
  • 20 g de llard
  • 250 g de farina
  • 2 g de sal
  • 1 ou
  • ratlladura de llimona
  • 65 g d’aigua

Per a la decoració:

  • fruites confitades (cireres, taronja, meló…)
  • sucre esponjat (el farem humitejant sucre amb unes gotes d’aigua)
  • la figureta del Rei i la fava

Massa, primera part:

  1. En un bol triturem el llevat premsat amb la mà, notem com es desfà mentre hi afegim l’aigua i ho batem a mà.
  2. Hi afegim la farina. Ho remanem fins que obtinguem una massa homogènia.
  3. Tapem la massa amb un drap de cuina i la deixem en un lloc tebi i sense corrents d’aire, a uns 22 graus. El forn, sense encendre, és un bon lloc.
  4. Deixem que dobli el seu volum (uns 20 minuts).

Massa, segona part:

  1. A l’atuell o a la màquina d’amassar hi posem: Primer el sucre, després la sal, el llard (a temperatura ambient), la ratlladura de llimona i l’aigua perquè es desfaci bé la sal i el sucre.
  2. Hi afegim l’ou i la farina. Amassem fins que quedi ben elàstica i hi afegim la massa amb llevat, que ja haurà doblat el seu volum.
  3. Tornem a amassar i quan tota la massa ens quedi ben elàstica ja està a punt.
  4. Estirem la massa sobre el marbre tot fent un xurro, amb l’ajuda d’un corró. A continuació li donem ja forma de tortell unint-ne els extrems. En aquest punt és quan el farciríem de massapà, però com que el volem de crema, no ho farem.
  5. Deixarem fermentar per segona vegada la massa amb forma de tortell, seguint el mateix procediment tapada amb un drap i en un lloc tebi i sense corrents d’aire, durant dues hores aproximadament o fins que hagi doblat el seu volum.
  6. Un cop ha llevat el pintem amb ou batut i el decorem posant-li al damunt la fruita confitada i el sucre esponjat.IMG_8190.JPG
  7. Finalment el posem al forn a uns 200 ºC durant uns vint minuts (dependrà del forn el temps de cocció).
  8. Hem de tenir la precaució de col·locar-lo ben al mig de la safata perquè ens pugi de manera uniforme.
  9. Comprovem la cocció puntxant el tortell amb un escuradents, si surt net ja està cuit. Si cal, a mitja cocció taparem el tortell amb paper d’alumini per tal de que no se’ns torri excessivament.
  10. Un cop cuit el deixem refredar. IMG_8195.JPG
  11. Un cop fred l’obrirem per tal de farcir-lo amb la crema catalana que haurem fet prèviament. És el moment de col·locar el Rei i la Fava camuflats dins el tortell!IMG_8196.JPG
  12. Un resultat impressionant. Tot i la feina, val la pena. Va quedar realment bo! I ja posats, com que la feina és la mateixa, en vaig fer dos de tortells (doblant la quantitat d’ingredients és clar!). Un per casa nostra i l’altre, considerablement més gran, per casa de la meva germana on vem celebrar la Diada de Reis.

IMG_8202.JPG

I d’aquesta manera tant dolça ens acomiadem de les festes de Nadal, fins l’any vinent!

IMG_8260.JPG

Bona tornada a la vida quotidiana!

9 Comments

  • lourdes ha dit:

    Apa!!! Però quina pinta de tortell!!!
    Ja tens fe ja en un dia com el de Reis fer el tortell. Però, per les fotos que he vist, val molt i molt la pena!!!!
    A veure si el faig, fora de temporada, és clar!
    Ptns.
    Lourdes

  • miquel ha dit:

    Puc donar fe que estava boníssim, a part que en va fer 2 un per la familia en general i un per casa 😉

    Felicitats!

  • Adrià ha dit:

    Coi quina bona pinta, ara entenc perque estava tant bo! 🙂
    Aviam si en fas mes de tant en quant que em va agradar molt tieta.
    Facilitats!!

  • nuni ha dit:

    Lourdes: La veritat és que el resultat és espectacular! Prova’l de fer tu que ets tant bona cuinera! Encara que sigui fora de temporada es clar!

    Miquel: Què m’has de dir tu carinyo… Moltes gràcies!

    Adri: Hola guapíssim! Quan vulguis en fem un altre i ens el cruspim plegats!

    Gràcies a tots pels vostres comentaris! Una abraçada!

  • Lourdes ha dit:

    Hola Nuni,
    Bé, no sé si has vist el correu que t’he escrit on et deia que et posava aqui la recepta dels “Macarrons Laboriada” ó “macarrons de la Montse” com els hi vulguis dir. Realment és una recepta de macarrons molt i molt normal el que passa es que té un ingredient més.

    Per a 4 ó 6 persones (segons la gana)
    500 gr. macarrons (jo compro Penne rigate de la Buitonni)
    500 gr. de carn picada de vedella i porc (meitat de cadascuna)
    Taquets de pernil (jo ja els compro envasats)
    100 gr foie-gras
    2 cebes
    1 dent d’all
    5 tomàquets madurs ó un pot tomàquet natural de 250 gr.

    Posar força aigua en una olla, es tira sal i oli i quan bulli es tiren els macarrons i es deixen coure uns 12 minuts.
    En una cassola a part, es fa el sofregit amb les cebes i l’all tot ratllat. Un cop enrosida la ceba, es tira el pernil i se li dona un parell de voltes amb l’espàtula.
    Seguidament s’incorpora la carn, es tira sal i pebre al gust i esperem que es cogui molt bé.
    Un cop feta la carn (a mi m’agrada força feta) es tira el foie-gras i remenem fins que es barregi bé.
    Finalment es tira el tomàquet ratllat o el pot de tomàquet i es deixa coure.
    Quan tot això està fet, s’incorporen els macarrons un cop cuits.

    I ja està!! Com veus, és una recepta normal i corrent que només es posa foie-gras que es el truco de la meva mare….
    Petonets

  • Gemma ha dit:

    Hola Nuni, t’he descobert gràcies a la visita que has fet al meu blog.
    Ja veig que hi tens coses molt interessants per aquí… ara mateix m’hi passejo una estona!
    Aquest tortell t’ha quedat molt bé, aquest any jo m’he quedat sense, ja que era fora de vacances… i m’encanta el tortell de reis!!!!!

  • […] « Tortell de Reis 14 gen. 2009 […]

  • […] casa no només en mengem per Sant Josep, també en fem per Nadal per farcir el Tortell de Reis, per exemple, i en moltes altres ocasions que ens ve de gust menjar un postre que fa […]

  • […] manera aquesta recepta (amb variacions és clar) us l’he penjada en dues ocasions més als Reis del 2009 i als Reis de 2010. Tot i així us la penjo perquè és dels tortells que més bons m’han […]

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN